Politička situacija u BiH se zagrijala

Politička situacija u BiH se zagrijala

Samo nekoliko sati pre posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj su poslanici trebali glasati za njegovu smenu, zamenik predsednika Senad Bratić neopozivo je podneo ostavku.

Ovim činom Bratić postaje „prva žrtva“ novog političkog sukoba vodećih srpskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini. U stvari, jedini Bratićev „greh“ je što je Bošnjak. NSRS ima četiri zamenika predsednika, a jedan od njih je, prema zakonu, Bošnjak.

Bratić je rekao da inicijativa za njegovu smenu doprinosi međuetničkom nerazumevanju i napetostima i da ne želi biti deo tog procesa, pa je odlučio podneti ostavku.

“Ova inicijativa, koju je podnela vladajuća koalicija, ima za cilj prikazati političku nemoć kao nadmoć i povezati političke procese i nesporazume s etničkim odnosima”, rekao je Bratić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pre gotovo godinu dana, kada je nakon Opštih izbora osnovana NSRS, opozicione stranke nisu bile voljne da glasaju za Bratićevo imenovanje na ovu poziciju. Ali, vladajuća koalicija koju predvodi najveća srpska stranka u BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržao ga je čineći nestabilnu alijansu sa Strankom demokratske akcije (SDA), najvećom bošnjačkom strankom u BiH. Izvori kažu da je bilo potrebno osigurati dovoljno glasova za člana SNSD-a Dušanku Majkić da bude izabrana u državni parlament. Majkićeva je najviše (ne)popularna visokopozicionirana SNSD-ovka jer je uzela otpremninu za penziju sa mjesta poslanice u parlamentu, a zatim se vratila na posao kao da se ništa nije dogodilo. To znači da su joj poreski obveznici platili više od 30 000 KM (15 000 eura) za ništa. Prosečna plata poslanika u Parlamentu BiH je oko 2 000 eura a na to se veže i veliki broj dodataka.

Bratić je visokopozicionirani funkcioner SDA i pre nekoliko dana glasao je za spornu „Deklaraciju o programskim ciljevima“ u kojoj je rečeno da će se SDA zalagati za uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine, bez entiteta, i sa „bosanskim jezikom“ kao osnovnim oblikom nacionalnog identiteta. Deklaracija je izazvala bes u SNSD-u i drugim srpskim strankama, koje su taj dokument nazvale „najvećim udarom Dejtonskom mirovnom sporazumu od njegovog potpisivanja“.

To je uzrokovalo da je, u isto vreme kada je Bratić podnio ostavku, lider SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik objašnjavao Glavnom odboru stranke da je neophodno braniti RS a neki su funkcioneri tvrdili da je neophodno reaktivirati ideju o „samoopredjelenju Republike Srpske“. To u osnovi znači raspad BiH i uspostavljanje Republike Srpske kao nezavisne države. U svom obraćanju medijima nakon sednice Glavnog odbora, Dodik je ponovio da je SNSD protiv bilo kakve ideje o Republici Bosni i Hercegovini, kako je i SDA navela u Deklaraciji. Dodao je i da će SNSD predložiti svog kandidata kao zamenu za Bratića u NSRS.

Kasnije danas (srijeda) NSRS će održati sednicu ni o čemu jer je jedino pitanje dnevnog reda palo u vodu s Bratićevom ostavkom. Zanimljivo je da će se predstavnici vladajuće koalicije i opozicije u RS-u u subotu u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Biće zanimljivo videti hoće li ih moći naterati da rade na smirivanju političke situacije u BiH. / ibna