Političke borbe u Severnoj Makedoniji povodom samita evropskih lidera

Političke borbe u Severnoj Makedoniji povodom samita evropskih lidera

Dvodnevni Samit lidera EU počeće danas popodne u Briselu, a očekuje se da će biti razgovarano i o odluci o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Evropska unija za sada nije postigla sporazum o ovom pitanju, dok glavno protivljenje dolazi iz Francuske, koja smatra da proces pregovora mora biti reformisan a zatim da se donese odluka o pregovorima. Većina zemalja članica EU smatra da Severna Makedonija treba da dobije datum, kako bi se sačuvao kredibilitet EU.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, pozvao je, nakon sastanka sa komesarom Johannesom Hahnom u Briselu, evropske lidere da jednoglasno potvrde odluku o početku pregovora sa Severnom Makedonijom.

Zaev je rekao da će svako odlaganje odluke imati negativne posledice po zemlju ali i region, te je zbog toga pozvao lidere rečima “Nemojte da nas gasite, gasite zvezde, budite naši heroji”.

Najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE kaže da je Zaev odgovoran za neuspeh u dobijanju datuma za pregovore sa EU, dodajući da bi država trebala da dobije datum ali da je Socijaldemokratska liga, koju vodi Zaev, odgovorna za rušenje države.

“SDSM nije sposobna da napravi reforme koje bi pokrenule zemlju napred,” kaže VMRO-DPMNE, koja je pozvala i na prevremene izbore. Njih traže i albanske opozicione partije. Alijansa Albanaca kaže da građani Severne Makedonije zaslužuju datum za početak pregovora ali ne i vladu premijera Zorana Zaeva.

Rasprave u Skoplju se žestoko vode oko pitanja šta će se desiti ako zemlja ne dobije datum i da li će predstojeći izbori odvesti zemlju na put neizvesnosti./ibna