Političke nesuglasice u Skupštini opštine Kotor

Političke nesuglasice u Skupštini opštine Kotor

Predsednici Opštine i Skupštine opštine (SO) Kotor, Vladimir Jokić i Dragica Perović, zapečatili su prostorije lokalnog parlamenta, nakon što je najavljeno da će danas biti održana sednica, za koju smatraju da je zakazana nezakonito.

Nastavak sjednice SO Kotor zakazala je skupštinska većina od 17 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i Bruna Lončarević, a na dnevnom redu je bilo razrešenje Jokića.

U dokumentu koji su potpisali Jokić, Perović, Milivoje Samardžić, Branko Ivanović i Branko Kovačević piše da je danas, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izvršeno fizičko zaštita službenih prostorija SO.

Kako se navodi, cilj je privremeno onemogućavanje poslanika DPS u kotorskom parlamentu Željka Avramovića u vršenju radnji koje su najavljene za danas.

Opštinsko rukovodstvo, predvođeno Jokićem, je u četvrtak podnelo krivičnu prijavu protiv Avramovića zato što je, kako smatraju, neovlašteno zakazao nastavak sednice kotorskog gradskog parlamenta.

“Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Bruna Lončarević tokom dana odlučiće kako će se odrediti prema najnovijoj situaciji u Kotoru,” kazao je predsednik kotorskog odbora DPS-a, Željko Aprcović.

Aprcović je medijima rekao da ne zna ko je zapečatio SO Kotor, sa kojim pravom i po kom pravnom osnovu, i da će tokom dana odlučiti na koji način će reagovati na ovu situaciju.

On je naglasio da je kotorski parlament dom svih građana Kotora i odbornika koji ih predstavljaju, kao i da je skupštinska sala danas, kada je radni dan, morala biti otvorena.

Aprcović je naveo da manjina u kotorskom parlamentu vrši turturu nad većinom, ne dozvoljavajući im da se u zakonskoj proceduri izjasne u vezi sa inicijativom za smenu Jokića.

“Ne znamo ni do kada će biti zaključana vrata Skupštine opštine Kotor,” rekao je Aprcović.