Političke stranke u Severnoj Makedoniji raspravljaju o mogućnosti prevremenih izbora

Političke stranke u Severnoj Makedoniji raspravljaju o mogućnosti prevremenih izbora

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, nije odbacio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko vladajuća koalicija bude poražena na predsedničkim izborima.

“Ako je naš kandidat, Stevo Pendarovski bude poražen na predsedničkim izborima od kandidata VMRO-DPMNE, Gordane Siljanovske, onda ćemo ići na prevremene parlamentarne izbore”, rekao je Zaev.

Makedonska opozicija je zahtevala održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim izborima, ali to većina u parlamentu nije podržala. Ipak, lider najveće opozicione stranke, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski kaže da Zaev treba da održi svoje obećanje.

„Zaev treba da održi obećanje koje je dao. Ako bude poražen na predsedničkim izborima, onda bi zemlja trebala krenuti na nove parlamentarne izbore”, rekao je Mickoski.

Ovo pitanje će biti i glavna tema televizijske debate između Zaeva i Mickoskog koja će se održati sledeće sedmice.

Analitičari strahuju da će odziv na predsedničkim izborima biti manji od 40%, što će ih učiniti nevažećim. U slučaju slabog odziva, novi predsednički izbori će se održati za šest meseci, dok će do izbora novog, predsednik parlamenta Talat Džaferi biti i predsednik države. / ibna /