Politički lideri u BiH postigli dogovor o kreditu MMF-a

Politički lideri u BiH postigli dogovor o kreditu MMF-a

Politički lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović, i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadora Sjedinjenih Država na sastanku koji je održan tokom vikenda dogovorili su se o podeli sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako su predstavnici stranaka rekli nakon sastanka, kredit od 330 miliona eura bit će podeljen u procentima – 62 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38 posto za Republiku Srpsku, a pola procenta će svaki entitet izdvojiti za Brčko distrikt.

Dogovoreno je da se podrži formiranje koordinacionog tela, koje će se svakodnevno baviti određivanjem mera i brzim reakcijama, a koje će prvenstveno uključivati tri premijera – predsedavajućeg Saveta ministara i dva entitetska premijera, te ministra bezbednosti, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Politički lideri su u izjavama nakon sastanka rekli da je sporazum dobar ili, kako je rekao lider SDA Bakir Izetbegović, “čvrst”.

“U Federaciji BiH ćemo se i dalje dogovarati oko raspodele, jer kantoni vode veliki dio borbe protiv koronavirusa kada je u pitanju zdravstvo, policija i zapošljavanje. To opterećenje će biti uglavnom na kantonima. Dakle, mi ćemo da se dogovorimo o ovim procentima u narednim danima”, rekao je Izetbegović.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je sav posao oko kredita završen na sastanku.

“Fiskalni savet je verovatno već završio svoj posao, tako da je stvar gotova, predstavnik MMF-a je ovde i dogovor će mu biti predstavljen. Mi smo ustvari taj posao završili dok smo bili ovde”, rekao je Čović.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da je dobra stvar što neće doći do blokade kredita MMF-a za BiH.

“Skoro u poslednjem trenutku, u ovoj dinamici koju je na neki način odredio MMF, uspeli smo da dođemo do ovog rešenja pre sednice Izvršnog odbora MMF-a i ta sredstva će doći u dinamici onako kako je i zamišljeno. U svakom slučaju, izražavam zahvalnost ambasadorima na uloženom naporu. Ali, za Bosnu i Hercegovinu bi bilo bolje da smo sve to mogli učiniti sami i da nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom”, izjavio je Dodik .

Zanimljivo je da tri politička lidera ne predstavljaju nikakvu instituciju, što znači da je sporazum postignut izvan državnog sistema u BiH. Ali, u ovoj zemlji je sve moguće./ibna