Politički sekretarijat SIRIZA odlučuje o mapi puta za rekonstrukciju

Politički sekretarijat SIRIZA odlučuje o mapi puta za rekonstrukciju

Aleksis Cipras: Rezovi i nastavak transformacije SIRIZE

Politički sekretarijat SIRIZE odredio je neophodne korake za obnovu stranke na sastanku kojim je predsedavao Aleksis Cipras. “Ne želimo samo da privučemo širi skup snaga, već da izgradimo novu SIRIZU i obezbedimo širenje njenog uticaja na društvo i čitav niz progresivnih i demokratskih pokreta”, rekao je Aleksis Cipras u svom obraćanju.

Za opozicionu stranku, koja sada sa 32% podrške predstavlja jedan od dva politička pola u Grčkoj, jasno je da je transformacija i organizaciono usklađivanje s izbornim rezultatom jednosmerna ulica. SIRIZA je bila mala levičarska stranka sa 4% -5% podrške građana, pre nego što je 2012. godine počela neprestano rasti da bi dostigla trenutnu pouiciju šireg levog i progresivnog prostora. „Naš poduhvat je i proboj i nastavak našeg dosadašnjeg kursa“, rekao je Cipras u svom govoru članovima Sekretarijata.

U tom kontekstu, naredni korak biće stvaranje jedinstvenog odbora SIRIZA sa Progresivnom Alijansom koji će pripremiti konferenciju početkom 2020. Takođe, nadogradnja mreže SIRIZA stvoriće tim koji će biti odgovoran za „digitalnu transformaciju“ stranke, kao i pokretanje masovne kampanje za regrutovanje novih članova.

Takođe je odlučeno da se ojača omladinska organizacija stranke.

Sutra, u četvrtak, sastaće se Koordinacioni odbor Progresivne Alijanse, a do kraja septembra biće objavljena političko-ideološka deklaracija.

Rukovodstvo SIRIZE pokušava zatvoriti krug sa Aleksisom Ciprasom pružajući istovremeno punu podršku sekretaru stranke Panosu Skourletisu, za koga su mediji objavili da želi sukobe sa predsednikom stranke. “Napadi na sekretara su napadi na stranku i odgovori na njih će biti jedinstveni”, rekli su funkcioneri stranke slažući se sa Ciprasovim stavom.

Takođe, Aleksis Cipras prekinuo je priču o scenariju po kome će zahtevati da predsednik bude izabran iz baze, a ne iz kongresa, kao što je to danas slučaj, govoreći da se radi o „raspravi koja je i dezorijentujuća i besmislena“ ./ ibna