Politički uticaj koronavirusa u BiH

Politički uticaj koronavirusa u BiH

Čak i u okolnostima verovatno najvećeg zdravstvenog izazova za Bosnu i Hercegovinu, lokalni političari ne mogu se suzdržati od izazivanja tenzija.

Relativno brzo, tri člana Predsedništva BiH, kao meru za sprečavanje uvoza slučajeva koronavirusa iz inostranstva, izdali su naređenje Oružanim snagama BiH da postave velike šatore na graničnim prelazima kao karantin za sve one koji žele da uđu u zemlju. U ovim objekima će svi, uključujući građane BiH koji žele ući u zemlju, morati provesti 14 dana u izolaciji. Ako osoba u karantinu nije zaražena, izdaće se dozvola za ulazak. Oružane snage BiH već su postavile šatore i očekuje se dolazak prvih “stanovnika”.

Ali, problem se pojavio kada je srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, rekao da će Republika Srpska, entitet u BiH sa srpskom većinom, postaviti kontrolne punktove Policije RS blizu granice, pa čak i na „međuentitetskoj graničnoj liniji“, štoje izazvalo tenzije. Ministar bezbednosti BiH, Fahrudin Radončić, rekao je da Policija RS u ovoj situaciji neće postaviti kontrolni punkt na bilo kojoj vrsti granice.

Ali, čini se da to nije bilo dovoljno. Sledeća sramota za državu došla je na međunarodnom planu. Naime, ubrzo nakon 20 časova u četvrtak, mediji su objavili da je Dodik, kao član Predsedništva BiH, telefonom razgovarao sa predsednikom Turske, Recepom Tayyipom Ergodanom.

Kako je saopšteno iz Dodikovog kabineta, razgovor je bio fokusiran na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.
“Turski predsednik je obećao srpskom članu Predsedništva BiH da će Turska pružiti pomoć BiH u medicinskom materijalu neophodnom za borbu protiv koronavirusa i obećao besplatan izvoz medicinskog materijala koji se koristi u takvim epidemijama. Dodik i Erdogan složili su se da globalni problem poput pandemije zahteva opšte mere i globalni odgovor“, kaže se u saopštenju za javnost kancelarije srpskog člana Predsedništva BiH.

Samo sat nakon toga, Erdogan je ponovo razgovarao sa funkcionerom iz BiH, ovaj put sa Bakirom Izetbegovićem, predsednikom SDA i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Bakir je sin prvog predsednika BiH, pokojnog Alije Izetbegovića, koji je bio veliki Erdoganov prijatelj.

Oni su, kako se može pretpostaviti, razgovarali o situaciji koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.
Prema saopštenju za javnost, dvojica zvaničnika su razmenili informacije o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj u vezi sa borbom protiv širenja koronavirusa. Erdogan je, opet, obećao da će Turska pomoći Bosni i Hercegovini kada je u pitanju medicinska oprema.

„Prošle nedelje je, na osnovu potreba naših stručnih lekarskih timova, moja kancelarija napravila specifikaciju i poslala zahtev za pomoć turskom Ministarstvu zdravlja. Zahvalio sam se turskom narodu i predsedniku lično u ime svih građana naše zemlje“, rekao je Izetbegović za agenciju FENA.

Izetbegović je tvrdio da ga je Erdogan njega zvao, ali mnogi smatraju da on jednostavno nije mogao podneti da srpski član Predsjedništva BiH komunicira s Erdoganom i preuzme zasluge za nabavku medicinske opreme.
U stvari, mnogi građani u oba BiH entiteta se slažu da političari ne bi trebali koristiti ovu tešku situaciju za samopromociju i unutrašnje sukobe./ibna