Političko rukovodstvo Severne Makedonije o izjavama Karakačanova

Političko rukovodstvo Severne Makedonije o izjavama Karakačanova

Lavinu reakcija zvaničnika Severne Makedonije pokrenula je juče izjava zamenika bugarskog premijera i ministra odbrane Krasimira Karakačanova da će Bugarska blokirati prvu međuvladinu konferenciju Severne Makedonije sa EU, ako Zajednički komitet Bugarske i Severne Makedonije ne postigne dogovor o otvorenim istorijskim pitanjima. Uglavnom svi veruju da će se naći zajednički jezik sa Bugarskom, u duhu prijateljstva i poštovanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev tokom posete Nacionalnoj službi izrazio je uverenje da će se rešenje sa Bugarskom naći, da će obe strane izaći kao pobednice i da je istorija važna, ali da mora biti polazna tačka za budućnost.

„Pokazali smo da imamo sposobnost da rešimo probleme. Pronašli smo rešenja za važna pitanja. Imamo dosijee, sedećemo i vaditi ih transparentno i javno. Istorija je važna, ali mora biti polazna tačka za budućnost. Naći ćemo rešenje. Obe strane moraju biti pobednici“, rekao je Zaev.

„Šaljem poruku susednoj Bugarskoj da smo spremni da odgovorimo na pitanje o Goce Delčevu. Ako smo povređeni, to nije prijateljstvo. Verujem da ćemo rešenje naći sa našim prijateljem Republikom Bugarskom“, rekao je Zaev.

Upitan da li mogu da prihvate da je Goce Delčev Bugarin kako bi se Severna Makedonija  pridružila EU, Zaev je rekao da “ne bismo smeli da dozvolimo izuzeća”.

„Potrebne su nam veze sa prijateljima i verujem da ćemo naći rešenje. Onim što ste rekli Bugarska pobeđuje. Obe strane moraju biti srećne. Ne pobeđujemo Bugarsku, niti Severnu Makedoniju i Makedonce koji govore makedonski. Oni nemaju problema sa ovim projektom. Nema dilema, vrlo često govore o makedonskom jeziku. Mi smo prijatelji, naći ćemo rešenje“, istakao je Zaev.

Na pitanje novinara da li je moguće da se ne postigne sporazum sa Bugarskom, Zaev je izrazio uverenje da će sporazum biti postignut.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da diplomatija Severne Makedonije izbegava rešavanje problema već tri godine od potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu i očekuje da će je EU braniti. Prema zvaničniku Sofije, Severna Makedonija izbegava sastanke istoričara da se ne bi suočila sa rešavanjem pitanja Gocea Delčeva i, prema tome, pokazuje da nema želju da vodi iskren dijalog.

„Prošlog novembra, pre deset meseci, zaustavili su rad Komisije za ispitivanje istorijskih problema. Sto puta smo u poslednjih deset meseci rekli da će Bugarska, ukoliko se ne postigne sporazum o ovim pitanjima, reagovati na prvu međuvladinu konferenciju dok se pitanja ne reše. Ovo je stav Bugarske. I ovo je Skoplju vrlo jasno rečeno”, rekao je Karakačanov.

Upitan da li to znači da će Bugarska blokirati prvu međuvladinu konferenciju, Karakačanov je rekao: „Naravno“.

Karakačanov je odbio da kaže da li će Bugarska i dalje brinuti o makedonskom jeziku pre nego što bude odobren pregovarački okvir. Prema njegovim rečima, problem je u Skoplju, a ne u Sofiji. Karakačanov je rekao da niko iz EU ne može vršiti pritisak i uputiti Bugarsku da promeni stav i da samo jedna strana može da pravi kompromise, a druga da radi šta god želi.

Na izjavu Karakačanova juče je reagovao i zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov, ističući da sporazum o prijateljstvu sa susednom Bugarskom govori o zajedničkoj istoriji dva naroda i da se u 21. veku u Evropi pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje ne može poreći.

Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je zvaničan stav da će Republika Severna Makedonija, kao i do sada, nastaviti sa intenzivnom komunikacijom i političkim konsultacijama sa Republikom Bugarskom i svim relevantnim zainteresovanim stranama u okviru EU, gde će glavna poruka biti da je izuzetno važan složen proces dijaloga koji pretpostavlja zbližavanje i izgradnju prijateljstva, uzajamnim poštovanjem, kao dve susedne evropske države.

Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su u tom smislu poštovanje identiteta i dostojanstva, evropske integracije i dobrosusedski odnosi u potpunosti komplementarni i uzajamni interesi.

„Evropske integracije čitavog regiona su u interesu obe države i to se stalno isitiče od strane zvaničnih redstavnika obeju zemalja. Republika Bugarska je do sada podržala evropsko i evroatlantsko pristupanje Republike Severne Makedonije i očekujemo da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti,” saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da je za sve moguće razlike u određenim pitanjima upravo Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji okvir za rešavanje dugogodišnjih bilateralnih razlika u tumačenju istorijskih pitanja koja decenijama muče odnose Severne Makedonije i Bugarske.

„I dalje smo u potpunosti posvećeni njegovoj primeni, što je bilateralna obaveza obe države“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Predsedavajući tima Severne Makedonije u Zajedničkom komitetu za istorijska i obrazovna pitanja Severna Makedonija i Bugarska Dragi Gorgiev rekao je da način na koji će se razgovori nastaviti i da li će se doći do rešenja zavisi od konstruktivnog stava obe strane.

„Komitet nije političko, već akademsko telo i deluje u duhu naučnih principa. Apsolutne političke izjave su kontraproduktivne, stvaraju napetost, pritisak i nepoverenje“, rekao je Gorgijev.

U međuvremenu, diplomate zemalja članica EU sastale su se u sredu kako bi razgovarale o nacrtu pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju. Tehničke rasprave unutar EU nastaviće se danas. / Ibna