Politika je pojela život u Srbiji, kaže reizabrani šef Akademije

Politika je pojela život u Srbiji, kaže reizabrani šef Akademije

“Politika je pojela život u ovoj zemlji”, rekao je Vladimir Kostić koji je ponovo izabran za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Nakon glasanja u četvrtak, Kostić je rekao da javnost u Srbiji zanemaruje dosta aktivnosti SANU. Po njegovim rečima, Akademija je iskusila “optužbe za različite stvari”, dodajući, međutim, da SANU treba da obrati pažnju na sve kritike “i reaguje” na dokazane greške.

Kostić je novinarima rekao da je Akademija pokazala “ozbiljnu zrelost”.

Dobio je 97 glasova od 112 članova Akademije koji su učestvovali u tom procesu.

Kostić je rekao da je očekivao manje glasova u svoju korist. Odgovornost za “ono što će se desiti u naredne četiri godine” biće na novom vodstvu SANU, dodao je on.

“Ova podrška me plaši više od one koju sam dobio prvi put”, rekao je Kostić, podsećajući da je, “prema mnogima”, dobio samo jedan glas više od svog rivala pre četiri godine.

„Jedan glas, glas bilo koga u ovoj kući, mnogo mi znači. Imam utisak da u ovoj kući ima mnogo važnih, ozbiljnih osoba. Činjenica da nisu dovoljno prepoznate sramota je za Srbiju“, naglasio je Kostić.

On je rekao da želi da i SANU i mediji ponude “neku alternativu” društvu u Srbiji, “formu normalnosti koju ovo društvo zaslužuje”.

SANU ulaže napore u tom smislu, zaključio je Vladimir Kostić./IBNA