Politika u Severnoj Makedoniji drži reformu pravde kao taoca

Politika u Severnoj Makedoniji drži reformu pravde kao taoca

Vlada ima plan B ako ne postigne dvotrećinsku većinu za Zakon o javnom tužilaštvu. Poslanici su juče utvrdili da postoji potreba donošenja takvog zakona u skraćenom postupku kojim bi se rešio status Specijalnog javnog tužilaštva.

Ministrica pravde Renata Deskoska pozvala je opoziciju da glasa za zakon.

„U slučaju da se ne dobije većina o Zakonu o javnom tužilaštvu, sve slučajeve Specijalnog javnog tužilaštva preuzima i vodi drugo javno tužilaštvo ili će se, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o Savetu državnih tužilaca, koji je usvojen običnom većinom, naći neko drugo rešenje za funkcionisanje Specijalnog tužilaštva“, rekla je ministarka Diskoska nakon glasanja u parlamentu.

Opozicioni poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milososki zatražio je ostavku ministrke Deskoske.

„Zahtevamo da Renata Deskoska podnese ostavku jer je tokom njenog mandata došlo do najvećeg političkog i pravosudnog skandala“, rekao je Milososki.

DUI nameće potrebu veta na sve političare, sve sudije i tužioce bez izuzetka.

Opoziciona Besa traži garancije da novi Zakon o tužilaštvu neće amnestirati optužene u Specijalnom tužilaštvu )SPO).

Očekuje se da će rasprava odbora početi sledeće nedelje kako bi stranke imale vremena da podnesu izmene zakona koji bi trebalo da odluče o budućnosti SPO-a.

Bivši diplomata Severne Makedonije i predsednički kandidat Blerim Reka rekao je da bi Severna Makedonija trebalo da ispuni dva uslova ako “ne ode mnogo dalje od početka pregovora u oktobru”. Prema njegovim rečima, dva su kriterijuma vezana za vladavinu zakona: slučaj „Reket“ i usvajanje Zakona o javnom tužilaštvu.

Premijer Zoran Zaev najavio je da bi do kraja septembra trebalo naći rešenje u vezi sa reformama pravosuđa, tako da zemlja može imati kredibilne šanse da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU./ibna