Položaj novinara u Srbiji katastrofalan

Položaj novinara u Srbiji katastrofalan

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost prof. dr Zoran Stojiljković (na fotografiji) izjavio je da populistički režimi ne trpe pluralizam, već vođa želi da se “otarasi” medija, osim ako to nisu “držači mikrofona” koji ne postavljaju pitanja.

“Situacija je jako teška, iskoristimo ove razgovore da se međusobno povežemo i umrežimo”, rekao je Stojiljković na Medijskom forumu, ukazujući na stanje sa medijima i demokratijom u Srbiji.

On je je posebno upozorio na prekarni rad u medijima, tako da su mu “prilike bile potpuno jasne kad su novinari objasnili da moraju da rade više “tezgi” da bi mogli normalno da žive”. Govoreći o važnosti medija, Stojiljković je podsetio da oni više nisu dodatak demokratiji već “konstitutivni” deo moderne demokratije.

“Stuktura vlasništva, transparentnost ili ne, uticaj oglašivača, aranžmani sa konkursima kojim se finansiraju mediji u lokalnim samoupravama je nešto što govori o mogućnostima da mediji budu samostalni ili o razvijenom, razornom političkom klijentilizmu i korupciji”, rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, vlast kontroliše i socijalne mreže, jer ih je prekrila “botovima” i “preuzima, okupira različite mreže i deluje vrlo efikasno”.  “Prilike sa socijalim mrežama nisu ni malo optimističke kako je moglo da izgleda kada su se pojavile pre desetak godina”, zaključio je Stojiljković.

Učesnici Medijskog foruma su složni da je situacija na medijskoj sceni loša, kao i da se iz godine u godinu pogoršava. Medijske slobode su ugrožene, a javni servisi ne obavljaju svoju ulogu, već su servis vlasti, ocenjeno je na skupu i sa njega poslata poruka da se problemi moraju rešavati zajedno.

Međutim, kako je rekao predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, dosadašnji pokušaji nisu urodili plodom, a struka ne želi da učestvuje u medijskim reformama koje ne daju rezultate, jer takav potez razumeju samo kao “davanje legitimiteta vlastima da nastave da urušavaju medijsku scenu u Srbiji”.

“Ne vidimo spremnost vladajuće stranke da učini taj jedan korak da popravi ono što im ukazuju sada i mediji i asocijacije, a sve više i vlade zapadnoevropskih zemalja, a to je da je položaj novinara katastrofalan, da je većina medija u službi propagande, a ne informisanja i da većina slobodnih novinara ne samo da sastavlja kraj sa krajem, i već se, osim što se bori za golu egzistenciju, bori i za bezbednost”, rekao je Bodrožić.