Pomoć Rusije u modernizaciji Vojske Srbije ugrožava regionalnu bezbednost

Pomoć Rusije u modernizaciji Vojske Srbije ugrožava regionalnu bezbednost

Srbija je dobila prvo opterećenje vojne pomoći koja dolazi iz Moskve, a koja se sastoji od tenkova i oklopnih vozila, kojima Rumunija nije dozvolila da prođe kroz njenu teritoriju zbog sankcija prema Moskvi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se ruskom kolegi Vladimiru Putinu na pomoći u modernizaciji Vojske Srbije, ali nije otkrio detalje kako je ta vojna oprema stigla u zemlju.

Ova vojna pomoć koju je Srbija dobila od Rusije postala je uzrok zabrinutosti na Kosovu.

Zamenik ministra odbrane Kosova, Burim Ramadani, kaže da pomoć Rusije za modernizaciju srpske vojske ugrožava bezbednost u regionu.

“Snabdevanje Srbije ruskom vojnom opremom preti čitavom regionu Balkana, a može takođe predstavljati i želju Rusije i Srbije da se osvete NATO-u i svetskim demokratijama”, rekao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, trajni mir na Balkanu biće postignut jednom kada svaka država regiona postane članica NATO-a i nijedna balkanska država ne bude predstavljala malu Rusiju.

Rusija je snabdevala Srbiju sa šest lovaca MiG i, iako tvrde da je Srbija vojno neutralna, pregovara o kupovini drugog oružja od Moskve, uključujući helikoptere, vojna vozila i sisteme protivvazdušne odbrane. / ibna /