Pomoć u borbi protiv koronavirusa dolazi u BiH

Pomoć u borbi protiv koronavirusa dolazi u BiH

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koç rekao je da su u vreme kada se svet bori protiv pandemije koronavirusa, saradnja, solidarnost i međusobna podrška jedini način za uspeh.

“Rezultat ovih napora biće zajednički i apsolutni uspeh za sve nas,” rekao je Koç povodom pomoći koju je Turska uputila Bosni i Hercegovini kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

Ambasador Koç istakao je da je u tom duhu Turska pružila pomoć u obliku sanitetskog materijala, kao odraz solidarnosti s Bosnom i Hercegovinom u teškim vremenima.

„U ovim teškim danima moramo nastaviti da radimo u duhu jedinstva i solidarnosti i u okviru zajedničkih ljudskih vrednosti koje nas drže na okupu, i moramo slediti sve mere predostrožnosti“, rekao je turski ambasador, saopšteno je iz turske ambasade u BiH.

Takođe je napomenuo da se dive načinu na koji građani Bosne i Hercegovine poštuju preduzete mere.

„Uvereni smo da ćemo zajedno, u duhu solidarnosti, prevazići ovaj izuzetno težak proces sa kojim je suočeno čovečanstvo,“ rekao je turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koç.

Hitna pomoć BiH stići će i iz Evropske unije, koja će za zdravstveni sektor BiH osigurati 28 miliona evra i 40 miliona evra kao podršku ekonomiji. Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je razgovarao s komesarom EU Oliverom Varhelyijem, rekao je da je BiH u vreme pandemije koronavirusa potrebna medicinska oprema, pre svega ventilatori, testovi i zaštitna oprema.

“Obavestićemo Evropsku komisiju da prihvatamo njihovu pomoć”, rekao je Džaferović za BHRT.

Prema rečima predsedavajućeg Predsedništva, građani se ponašaju odgovorno u ovoj krizi.

„Pozivam građane Bosne i Hercegovine u inostranstvu da ne putuju u Bosnu i Hercegovinu, osim u slučaju kada je to stvano hitno, da ostanu tamo gde jesu i da zajedno prevladaju ove teške trenutke, jer bi u suprotnom doveli u opasnost i naše građane i same sebe“, rekao je Džaferović, apelujući na sve građane da se pridržavaju mera uvedenih u cilju rešavanja koronavirusne pretnje.