Pompeo će posetiti Italiju, Svetu Stolicu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Grčku od 1. do 6. oktobra

Pompeo će posetiti Italiju, Svetu Stolicu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Grčku od 1. do 6. oktobra

Američki državni sekretar će učestvovati na simpozijumu SAD – Sveta Stolica o roditeljstvu, sa verskim organizacijama, gde će dati uvodne napomene. Imaće i privatnu audijenciju kkod Njegove Svetosti Pape Franje, te se sastati sa državnim sekretarom Kardinalom Parolinom i sekretarom za odnose sa državom, nadbiskupom Gallagerom.

U italijanskom glavnom gradu, Rimu, srešćes e sa predsednikom Mattarellom, premijerom Conteom i ministrom spoljnih poslova Di Maiom. Takođe će posetiti Abruzzo, odakle potiče njegova porodica.

Pompeo će nakon toga putovati u Crnu Goru gde će razgovarati sa predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Darmanovićem.

Sledeća stanica posete biće Severna Makedonija gde su planirani sastanci sa predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom i ostalim vladinim funkcionerima. Državni sekretar SDA će posetiti i manastir svete Majke Božije “Peribleptos” u sklopu posete Ohridskom jezeru.

Na kraju, pompeo će otputovati u Grčku na sastanke sa premijerom Mitsotakisom, ministrom spoljnih poslova Dendiasom i ministrom odbrane Panagiotopulosom./ibna