Pompeo iz Ohrida: Došao sam da potvrdim podršku SAD-a; čekamo vas u NATO-u

Pompeo iz Ohrida: Došao sam da potvrdim podršku SAD-a; čekamo vas u NATO-u

U hotelu na obali Ohridskog jezera američki državni sekretar Mike Pompeo proveo je danas nekoliko sati na sastancima sa rukovodstvom Severne Makedonije.

Visoki američki funkcioner rekao je novinarima da njegova poseta ovoj zemlji treba da potvrdi podršku SAD. Naglasio je da je uveren da će Severna Makedonija biti vredna članica NATO-a. „Sigurna sam da će američki Senat ove jeseni ratifikovati protokol o formalnom članstvu vaše zemlje u NATO-u. Želeo bih da vam čestitam potpisivanje Sporazuma iz Prespe, kao osnove za snažne ekonomske veze dveju zemalja, posebno u pogledu energije i stabilnosti u Evropi i regionu. Takođe cenim susedski sporazum sa Bugarskom koji služi duhu dobrih odnosa između saveznika“, rekao je Pompeo.

Dodao je da SAD podržavaju zemlje koje se bore za vladavinu zakona dok je borba protiv korupcije od presudnog je značaja i za članstvo u NATO-u i EU, ali i za građane. Američki sekretar je takođe preneo poruku da će SAD i dalje biti strateški partner Severne Makedonije.

Premijer Zoran Zaev zahvalio je SAD-u na snažnoj podršci i strateškom partnerstvu. Kazao je da za nekoliko dana očekuju dobre vesti iz Brisela, što će biti dobro za bezbednost regiona. „Severna Makedonija zaslužuje da dobije datum za početak pregovora. Stabilna balkanska regija u interesu je EU i ova nam je poseta državnog sekretara Pompea važna“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji s američkim državnim sekretarom, koji je u Ohridu održao sastanke i sa predsednikom Stevom Pendarovskim, kaoi sa funkcionerima EU i drugim predstavnicima vlade.

Pompeo je posetio crkvu Svete Marije u Ohridu koja je rekonstruisana i njene freske sačuvane iz USAID-ovih fondova.

Nakon Ohrida, Pompeo je otputovao u Atinu kao krajnje odredište svoje balkanske mini-turneje./ibna