Pompeo: Međusobno priznavanje zasnovano na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Pompeo: Međusobno priznavanje zasnovano na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i doneti prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i Transatlantsku zajednicu.

To je izjavio državni sekretar SAD Mike Pompeo posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema rečima portparola Stejt departmenta, sekretar Pompeo pozvao je Srbiju da se usredsredi na svoj strateški cilj članstva u EU, ubrzavajući unutrašnje reforme i nastavljajući razgovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa, u cilju obostranog priznavanja.

Prema rečima portparola, sekretar Pompeo ponovio je da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije odnosa i sarađuju u duhu kompromisa i fleksibilnog stava koji je potreban za postizanje sporazuma.

Predsednik Srbije rekao je da veruje da Amerikanci razumeju da „budućnost regiona zavisi od odnosa između Srba i Albanaca, dveju najvećih nacija“. Razgovori između Prištine i Beograda zaustavljeni su od novembra prošle godine kada je kosovska vlada uvela stopostotne tarife na uvoz robe iz Srbije kao odgovor na agresivni pristup dovođenju državnosti Kosova u pitanje.

Beograd uslovljava nastavak pregovora o ukidanjem tarifa.

Sjedinjene Države i Evropska unija pozvali su vladu Kosova da ukine tarife kako bi otvorila put za razgovore. Kosovska vlada odupire se međunarodnom pritisku.

Kosovo trenutno ima vladu u ostavci, posle neopozive odluke premijera Ramuša Haradinaja 19. jula da se povuče sa ove funkcije, nakon što ga je Haško specijalne tužilaštvo za ratne zločine pozvalo na ispitivanje./ibna