Pompeo u „istorijskoj poseti“ Podgorici

Pompeo u „istorijskoj poseti“ Podgorici

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo ocenili su da je prva zvanična poseta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori potvrda da dve države neguju prijateljstvo i savezništvo, saopštila je Služba za odnose sa javnošću vlade Crne Gore.

„Nakon posete potpredsednika SAD Majka Pensa ovo je još jedan dokaz odličnih odnosa naše dve zemlje i znak da SAD cene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu i šire“ – rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije premijer Duško Marković ocenivši prvu posetu jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori istorijskom. Istu ocenu izrekao je i sekretar Pompeo.

„U ime američkog naroda sa ponosom mogu reći da će SAD i dalje stajati uz narod Crne Gore, kao prijatelj, partner i saveznik“ – rekao je novinarima američki državni sekretar.

I premijer Marković i sekretar Pompeo izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora članica NATO-a. Premijer je rekao da su u pripremama za članstvo naše zemlje SAD odigrale važnu ulogu, te da Crna Gora od članstva već uživa bezbednosnu i ekonomsku korist.

U tom kontekstu američki državni sekretar je najavio do sada najvredniji sporazum o opremanju Vojske Crne Gore američkom vojnom opremom vrednom 36 miliona dolara.

Gost je informisao javnost o liderstvu Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. veka.

“Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti cyber bezbednosti s Crnom Gorom uspeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom sveta”, rekao je sekretar Pompeo.

Američki državni sekretar je istakao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu kako se ne bi ostavio prostor za one koji ne dele zajedničke principe i vrednosti. Istu ocenu potrebe američkog prisustva u regionu izneo je i premijer Marković istakavši da u integracionom procesu moraju biti vrednovane zasluge svake države individualno.

Sekretar Pompeo zahvalio se Crnoj Gori na podršci u brojnim pitanjima rekavši da Crna Gora ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već deli američke prioritete i čitavom spektru vanjskopolitičkih pitanja. Pompeose takođe sastao is a predsednikom Crne Gore, MIlom Đukanoviće,m, koji je rekao da je ova poseta čast za Crnu Goru.

On je podsetio da su odnosi Crne Gore i SAD posebno obogaćeni krajem prošlog veka, za vreme jugoslovenske krize, kada je izgrađeno čvrsto poverenje koje traje i danas. On se zahvalio na značajnoj političkoj i finansijskoj pomoći Vašingtona, što je presudno doprinelo očuvanju mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori. „Poverenje između dve države bilo je značajno i za realizaciju reformi u našoj zemlji, za obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU,“ ocenio je Đukanović. Dodao je da je ova poseta gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slede taj primer.

Pompeo je zahvalio Crnoj Gori za predano učešće u mirovnim misijama ističući da iako mala zemlja Crna Gora šalje snažne poruke da nije samo članica, već aktivan član NATO-a i može biti primer i većim zemljama. „Mala zemlja, ali enorman doprinos,“ ocenio je Pompeo./ibna