Ponovo varnice između Skoplja i Beograda

Ponovo varnice između Skoplja i Beograda

Poboljšani odnosi između Srbije i Severne Makedonije izgleda da su bili kratkog daha. Predsednik Aleksandar Vučić u maju je prisustvovao inauguraciji novog predsednika susedne zemlje Steve Pendarovskog, a nedugo potom severnomakedonski premijer Zoran Zaev došao je na otvaranje autoputa koridor 10 u Srbiju. Međutim, poslednja izjava srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina – koji je u srpskoj vlasti najistaknutiji kada je potrebno svađati se sa susedima – bila je packa Skoplju.

Vulin je u nedelju poručio Pendarovskom da to kako će Srbija rešiti „svoj unutrašnji problem sa Kosovom“ nije tema za njega i da, „pošto ćuti o tzv. Velikoj Albaniji, treba da ćuti i o Srbiji”.

Predsednik Severne Makedonije je prethodno rekao da je ideja o razmeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine “nezamisliva” i da što pre treba prestati sa licitiranjem na tu temu. On je ocenio da je u pitanju anahrona ideja koja ne pripada 21. veku i da ne može ništa strašnije da se dogodi ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, preneo je portal “Plusinfo”.

Iako nikad do kraja objašnjena ideja o razmeni teritorija, koju su prošle godine inicirali Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači, nije “prošla” ni u zapadnim zemljama, posebno u Nemačkoj, Vulin je kritikovao baš Pendarovskog.

“Pendarovski se malo pita o budućnosti Severne Makedonije, ali hoće da se pita o Srbiji. Kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem nije tema za predsednika Severne Makedonije, našeg južnog suseda”, naveo je Vulin.

On je poručio Pendarovskom da bi, ako je ideja razgraničenja “grozna i nedostojna 21. veka”, mogao da “povuče priznanje Kosova sa početka ovog veka ili da osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju sa samog kraja 20. veka, koja je dovela do etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije”.

Vulin je istakao da Pendarovski Srbiji duguje poštovanje, ali svom narodu još više duguje da kaže šta misli o ideji Hašima Tačija i Edija Rame o ujedinjenju Albanaca u Veliku Albaniju, preneo je Tanjug.

“Nije Pendarovskom valjda promaklo da se na mapi `Velike Albanije` nalazi polovina Severne Makedonije? Ako nije video tu mapu, neka mu je pokaže predsednik Sobranja Talat Džaferi. On je rado i pred kamerama pokazuje. Ako ćuti o `Velikoj Albaniji`, slobodno neka ćuti i o Srbiji”, istakao je Vulin.

Srpska vlast imala je dobre odnose sa prethodnom vladom u Skoplju i bivšim premijerom Nikolom Gruevskim koji je zbog pravnih postupaka pokrenutih protiv njega napustio Severnu Makedoniju i dobio zaštitu u Mađarskoj. Vlada u Beogradu kritikovala je ranije sprovođenje Prespanskog sporazuma Atine i Skoplja, ističući da je on odbačen na referendum u Severnoj Makedoniji.

Prilikom političke tranzicije u Skoplju i sukoba u tamošnjem parlamentu aprila 2017. jedan srpski obaveštajac bio je u zgradi što je izazvalo kontroverze. Avgusta te godine je celokupno osoblje srpske ambasade u Skoplju privremeno povučeno u Beograd. Razlozi za to nikad nisu objašnjeni.