Poplave u Bosni i Hercegovini, drugi put u pet godina

Poplave u Bosni i Hercegovini, drugi put u pet godina

Šestogodišnji dečak je prva i za sada jedina žrtva velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u poslednja 24 sata.

Dečak je vozio bicikl preko starog drvenog mosta u selu u blizini grada Žepča, u centralnom delu države. Izgubio je kontrolu i pao sa mosta u vodu. Njegova majka je videla šta se dogodilo i skočila je u potok u pokušaju da spasi dete, ali nije ga uspela pronaći u blatnjavoj vodi. Meštani koji su primetili dečaka u vodi su ga pratili neko vreme i onda je njegovo telo nestalo u potoku. Do sada, potraga policije, rođaka i meštana nije bila uspešna.

Kiša koja je padala danima uzrokovala je porast vode u gotovo svim rekama u centralnom i severnom delu zemlje. Noć između ponedeljka i utorka za ljude koji žive u blizini reka u desetinama gradova, bila je besana. Pokušali su da evakuišu sve iz donjih delova kuća u više tačke. U opštini Doboj Jug naređena je evakuacija svih građana, ali mnogi od njih su odbili da napuste domove. Mnogi putevi su zatvoreni zbog poplava ili klizišta.

Gradovi kao što su Maglaj, Žepče, Doboj, Banja Luka i mnogi drugi pamte poplave pre pet godina, kada su izgubljeni mnogi životi, a materijalna šteta je merena milijardama evra. Međunarodna zajednica je pomogla u rekonstrukciji, a neki od ovih programa su još u toku. Sada se BiH suočila s novim problemom koji nije u stanju sama rešiti. Ponvo, pomoć međunarodnih organizacija bi bila više nego dobrodošla.

Ali, ovaj put situacija je malo lakša nego u 2014, jer poplave nisu pogodile tako široko područje. Voda je, u velikom broju slučajeva, zaustavljena u blizini kuća, a šteta na imovini nije tako velika kao pre. Samo dan ranije, funkcioneri su izjavljivali da situacija nije zabrinjavajuća i da su gradovi spremni da se brane od poplava. Većina njih je, u narednim izjavama, rekla da poplava može da se desi i da građani moraju biti spremni da odbrane domove, zajedno sa vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite i komšijama.

Od utorka popodne, reke u svim delovima države počele su se smanjivati, ali kiša i dalje pada. Građani u ugroženim područjima, kao što se čini za sada, imat će još jednu noć bez spavanja.