Portali i lažne vesti u Severnoj Makedoniji

Portali i lažne vesti u Severnoj Makedoniji

Inicijativa za regulaciju onlajn medija pokrenuta je u Skoplju, pošto veliki broj portala nema adrese i impresum i nastavljaju da objavljuju lažne vesti.

Udruženje novinara u Severnoj Makedoniji i Privredna komora Severne Makedonije potpisali su memorandum o saradnji koji predviđa otvaranje registra u kome će biti registrovani verodostojni portali. Predsednik Udruženja novinara Mladen Čadikovski rekao je da će delenje pouzdanih i nepouzdanih portala biti dovoljno da se preduzećima kaže na kojem onlajn mediju se trebaju oglašavati, a na kojem ne.

„Iz tog razloga, pokušavamo da ovo pitanje regulišemo snažnom samoregulacijom, koja će razlikovati profesionalne i neprofesionalne medije“, rekao je Čadikovski.

Katerina Sinadinovska iz Saveta za medijsku etiku kaže da se moraju ukloniti lažne vesti a mediji reformisati.

„U zemlji u kojoj su zakoni i njihova primena prilično slabi, ne mislimo da bilo koji novi zakon može pomoći. Niko nikoga ne može zabraniti u vreme kada su medijske reforme apsolutno slabe. Mislim da otkazi nisu rešenje. Cilj nam je da se portali profesionalizuju“, rekla je Sinadinovska.

Vlada je pokrenula platformu za otkrivanje lažnih vesti. Premijer Zoran Zaev i neki ministri iz njegovog kabineta podneli su krivične prijave protiv više portala zbog klevete i zloupotrebe njihovih imena u aferi „Reket“, poslednjem slučaju korupcije. Stotine portala je godinama otvoreno u Severnoj Makedoniji, ali deluju bez adresa i impresuma, a neki od njih objavljuju lažne vesti./ibna