Portparol kiparske vlade: Akcije Turske su “pomorska invazija”

Portparol kiparske vlade: Akcije Turske su “pomorska invazija”

Nastavlja se kampanja ministarstava spoljnih poslova Kipra i Grčke

Piše: Michalis Michael

Portparol kiparske vlade, Prodromos Prodromou, saopštio je danas da Republika Kipar postupa ispravno i preduzima sve odgovarajuće mere protiv “pomorske invazije”, kako je opisao ilegalne aktivnosti Turske kod Pafosa.

Što se tiče informacija da li je bušenje počelo ili ne, on je ponovio da su one stalne ali i jako različite.

“U posljednjim danima, satima, čini se da postoje informacije o transportu materijala, što ukazuje da je bušenje počelo. Mi nećemo potvrditi bušenje, ali važno je da je zvanično bušenje koje je najavljeno samo daljnja eskalacija. Ponašanje Turske je napad na Republiku Kipar i kršenje međunarodnog prava“, rekao je on.

Na pitanje koje mere Nicosia razmatra, Prodromos Prodromou je naglasio da je kiparska vlada već neko vrijeme pripremljena.

„Poznato je da su instrumenti koje imamo na raspolaganju diplomatski i legalni te da sarađujemo sa grčkom vladom, ali postoji i niz ciljanih akcija prema EU uglavnom, ali i prema drugima širom međunarodne zajednice. Nije slučajno, na primer, da su ne samo SAD čvrsto osudile turske akcije, već i Savet Evrope. Naravno, u međuvremenu smo imali i evropske izbore koji su privukli veliku pažnju.“

“To je bio prelazni period, ali u proteklih nekoliko dana na samitu MED7 objavljena je veoma jaka deklaracija sa izveštajima koji osuđuju Tursku, i pozivaju je da okonča ovu aktivnost, kako je naglašeno u prethodnim odlukama Saveza Evrope”, rekao je on.

U međuvremenu, Grčka i Kipar, preko ministara spoljnih poslova Katrougalosa i Christodoulidesa, nastavljaju kontakte na diplomatskom nivou. Na Vijeću za spoljne poslove u Luksemburgu, oba ministra će obavestiti svoje kolege o akcijama Turske./ibna