Portparol vlade: Kipar nastavlja da preduzima inicijative za rešavanje kiparskog pitanja

Portparol vlade: Kipar nastavlja da preduzima inicijative za rešavanje kiparskog pitanja

Izrazio je nadu da će Turska okončati provokacije

Autor: Michalis Michael

Portparol kiparske vlade, Prodromos Prodromou, izrazio je nadu da će Turska okončati provokacije i promeniti stav, kako bi pregovori bili ponovo pokrenuti. Naglasio je da Kipar i dalje preduzima inicijative za pronalaženje rešenja za kiparski problem.

U svom obraćanju nakon godišnjeg nacionalnog sećanja na heroja Dimonske zajednice, Ioannisa Tsangarisa, Prodromou je, na pitanje o provokacijama Turske, odgovorio da “smo u procesu pripreme za nastavak pregovora. Podrazumeva se da u tom pravcu treba stvoriti odgovarajuće okruženje. Nadamo se da će Turska tada pokazati nešto drugačije od onog što smo videli dosad, jer su pregovori jedini put ka napred, gde će se postići dogovor koji će okončati ovu nenormalnu situaciju, okupaciju Kipra i epidemiju sukoba koju Turska nažalost stvara”.

Kako je rekao, „predsednik Kipra, kako je rečeno na prošlom sastanku sa liderom kiparskih Turaka, čeka da se konsultacije sa specijalnom izaslanicom UN Jane Holl Lute nastave, s obzirom da su napori pronašli plodno tlo i zahteve generalnog sekretara da nastavi s pregovorima“.

Na pitanje da li su turske provokacije usmerene kao pritisak na kiparskog predsednika da podnese ostavku, portparol je rekao: “Pregovori se zasnivaju na odlukama i rezolucijama UN-a, a mi tražimo sporazum koji pre svega prihvataju građani, ali koji će takođe biti u skladu sa principima i pravilima EU. Te principe niko ne može prevideti, a rešenje kiparskog pitanja ima za cilj stvaranje nezavisne države, u kojoj će svi legalni stanovnici moći mirno živeti i raditi zajedno. Ovo su principi koji moraju biti ispunjeni i koje ne može izmeniti nijedna politika koju Turska ili bilo koja druga strana može da sprovodi“.

Upitan da komentariše izveštaje o zajedničkom tekstu u vezi sa pregovorima, portparol je rekao: „Poznato je da je generalni sekretar UN-a, koji je pokazao interesovanje i nastavlja da traži inicijative za rešavanje kiparskog pitanja – i to je svakako pozitivna stvar – tražio dogovor u u vezi sa načinom i temama pregovora. S tim u vezi, kiparski Grci i predsednik smatraju da se nastavak pregovora može zasnivati na zajedničkoj izjavi kojom su pregovori inicijalno započeli, sa svim izmenama postignutim u poslednjoj fazi pregovora, ali i o svim temama o kojima smo razgovarali sve do večere u Crans Montani, gde smo dospeli u ćorsokak”./ ibna