Portparol Vlade Kipra: Predsednik Anastasiades optimista da se dogovor o načinu i obimu pregovora može postići

Portparol Vlade Kipra: Predsednik Anastasiades optimista da se dogovor o načinu i obimu pregovora može postići

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades jutros je predsedavao sastankom Nacionalnog saveta u Palati predsednika.

Nakon sastanka, portparol Vlade, Prodromos Prodromou, rekao je novinarima da je „predsednik Nacionalnog saveta upoznao političke lidere sa svim dešavanjima i svim pripremama za sastanak sa generalnim sekretarom UN i liderom kiparskih Turaka, u Berlinu, 25. novembra.

Posebno, predsednik Republike upoznao ih je sa pismom koje je dostavio Generalnom sekretarijatu UN, a u kojem je zahtevao da se Savetu bezbednosti dostavi izveštaj o pozitivnim postupcima Generalnog sekretara UN. Takođe, obavestio je članove saveta o svojim kontaktima sa UN-om i informacijom o nastavku pregovora o kiparskom pitanju.

Ono što se treba istaći je da će predsednik Republike Kipar otići na sastanak u Berlinu sa Generalnim sekretarom UN uz puno dobre i jasne političke volje da razgovara i da se postigne dogovor o narednim koracima.

Naša strana, kaže Prodromou, smatra da se način i obim pregovora mogu dogovoriti na osnovu sporazuma s liderom kiparskih Turaka 9. avgusta, na osnovu tri poznate ose. “Mogli smo ovo već imati, kako je i zahtevao Generalni sekretar, i mogla bi se sazvati neformalna konferencija sa šemom učesnika kao u Crans Montani kako bi se što pre odlučilo o procedurama za nastavak pregovora. To je stav predsednika Republike,” rekao je Prodromou.

Nada se da će na sastanku u Berlinu biti konstruktivne saradnje kako bi pregovori mogli što pre da počnu.

U odvojenom poglavlju, ministar spoljnih poslova upoznao je političke lidere i sa odlukama koje su finalizirane i donesene posebno uz potrebni zakonski okvir, protiv nezakonitih radnji Turske. Ove odluke je Savet za spoljne poslove doneo prošlog ponedeljka“.

Upitan o konferencijskom pozivu između gospođe Lute i pregovarača na obe strane, portparol je rekao da “za sada nema razloga (da se razradi) jer će za nekoliko nedelja sastanak u Berlinu ući u detalje. Obavešteni su politički lideri.

“Ono što je jasno jeste da je predsednik Republike takođe putem našeg stalnog predstavnika pri UN-u izjavio da je naša strana spremnana dogovor o obimu i načinu pregovora, zasnovanog na postojećem sporazumu, bez prethodnih odluka koje će prejudicirati tok pregovora, jer cilj je da pregovori počnu iznova“.

Upitan o jučerašnjem kratkom sastanku predsednika Anastasiadesa sa generalnim sekretarom UN-a u Parizu, portparol je rekao da je “predsednik imao priliku da održi vrlo kratak razgovor sa Generalnom sekretarom, pri čemu su sigurno zaključili da se raduju njihovom sastanku 25. novembra “.

Na kraju, portparol je rekao da je danas predsednik Anastasiades upoznao političke vođe sa pitanjem sira „Halloumi“ i konsultacijama sa Evropskom komisijom, tako da je ovaj dosije, koji je podnesen već odavno i o kome se čeka konačno rešenje, biti aktiviran. “Postoje konsultacije, postoje neka tehnička pitanja i nadamo se da će na kraju biti odobreni“.

Komentarišući novinarsko mišljenje da se u ovom slučaju rešavaju političke prepreke, portparol je rekao da “u dosijeu postoje tehnička pitanja koja u slučaju Kipra i zbog okupacije imaju političke konotacije i političke implikacije. Za Republiku Kipar, međutim, stvari su jasne, konsultacije su u toku i nadamo se da će rešenja biti data na osnovu onoga što je ranije primenjeno u privremenom režimu okupacije, tako da će Kipar kao celina – što je nešto što se tiče i kiparskih Turaka koji žive na okupiranim teritorijama –  mogao da obezbedi ovaj opšteprihvaćeni kiparski proizvod i da mogu bezbrižno da trguju njime u inostranstvu“./ ibna