Poseta grčkog premijera Turskoj zamalo otkazana u posljednji čas

Poseta grčkog premijera Turskoj zamalo otkazana u posljednji čas

Piše: Spiros Sideris 

Odlaganje dolaska grčkog premijera Alekisa Tsiprasa u Tursku za više od dva sata nije bilo posledica tehničkih poteškoća ili obaveza koje su nastale u posljednji čas.

Prema ekskluzivnim informacijama IBNA, turska strana nije bila spremna da dozvoli da Alekis Tsipras poseti Halki i do poslednjeg trenutka konačna saglasnost za istorijsku posetu nije bila data.

Konsultacije su se nastavile čak i kada je Alekis Tsipras bio na aerodromu Elefsina, odakle je grčka misija započela svoje putovanje do turske prestonice. Grčki premijer, koji nije prihvatio “nagodbe” u poslednjem trenutku, već je bio dao nalog da se putovanje u Ankaru odloži.

Telefoni su počeli „da pucaju“ i na kraju je od predsedničke palate dobio zeleno svetlo za posetu, ali sa predstavnikom turskog predsednika Ibrahimom Kalinom u pratnji Alekisa Tsiprasa u Aja Sofiji i Halkiju.

Poruka je prošla i poseta Ankari i Istanbulu, iako je odložena – prema izvorima iz Turske – pojačala je pozitivnu sliku grčkog premijera kod turskog predsednika, što je postalo jasno na konferenciji za štampu koja je usledila nakon bilateralnih kontakata, ali i u komentarima turskih funkcionera o uspešnom i iskrenom sastanku. / IBNA