Poslanici EP podržali nominaciju Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir

Poslanici EP podržali nominaciju Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir

Nominaciju Aleksisa Tsiprasa i Zorana Zaeva za Nobelovu nagradu za mir 2019. godine podržala su 33 poslanika iz svih političkih grupa, izuzev krajnje desnice, uz pismo norveškom Institutu za Nobelovu nagradu.

Potpisi u ovom pismu dolaze od evrogrupa levice, socijalista, Zelenih, Narodne stranke, liberala i konzervativaca i podržavaju inicijativu dobitnika Nobelove nagrade, Wided Bouchamaouia iz Tunisa, koji je, povodom potpisivanja Prespanskog sporazuma kao modela za dijalog i mirno rješavanje sporova, predložio grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa i njegovog kolegu iz Severne Makedonije Zorana Zaeva za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Kao što je između ostalog navedeno u pismu, “uzimajući u obzir složene, nacionalno opterećene ili čak nerazrešene razlike na ratom zahvaćenom zapadnom Balkanu, (…) oba premijera su napravila ovaj korak napred, prihvatajući veliki unutrašnji pritisak a njihovo liderstvo je dovelo do toga da su konačno postigli ovakav pozitivan rezultat”.

Istovremeno, ističu da će ova nagrada ohrabriti i druge zemlje sa izuzetno složenim nacionalnim razlikama, “da slede primer Tsiprasa i Zaeva, kako bi doprinele mirnim susedskim odnosima uz uzajamno priznavanje i poštovanje, donoseći svima poruku da hrabrost i progresivno razmišljanje izvan nacionalnih granica treba biti nagrađena”.

Ova inicijativa, koju su zajedno potpisali poslanici Evropske narodne partije, u kojoj učestvuje Nova demokratija a VMRO je posmatrač, dala je grčkoj vladi priliku da još jednom kritikuje poziciju ND protiv Prespanskog sporazuma: „Gde se na evropskoj političkoj sceni nalaze gospodin Mitsotakis i ND, koji i dalje krive njega (Tsiprasa) za “štetan sporazum” i “transakciju”? “, pita se SIRIZA.