Poslednja anketa pokazuje prednost Nove demokratije od 13,5 bodova

Poslednja anketa pokazuje prednost Nove demokratije od 13,5 bodova

Istraživanje javnog mnenja agencije „Pulse“ koje je SKAI TV predstavila u četvrtak uveče pokazalo je da je vladajuća Nova demokratija 13,5 bodova ispred glavne opozicione stranke SIRIZA. Ovo je prvo istraživanje ove Agencije od kada je desničarska Nova demokratija u julu pobedila na opštim izborima.

Preciznije, vladajuća stranka je uzela 39,5 a levičarska SIRIZA 26 procenata. Na trećem mestu je Pokret za promene sa 6 procenata, zatim Komunistička partija sa 4,5 procenata, DiEM25 sa 4 procenta i stranka Grčko rešenje sa tri procenta, što je prag za ulazak u parlament.

Istraživanje je ohrabrujuće za vladu Kyriacosa Mitsotakisa, jer je 28 procenata ispitanika reklo da administracija radi “bolje nego što sam očekivao”, a 30 procenata veruje da je “dobro” i da je ispunila očekivanja. S druge strane, 21 odsto je reklo da vlada radi „loše, kako se i očekivalo“, a za 9 procenata radi „gore nego što se očekivalo“.

Štaviše, odgovarajući na pitanje o smeru u kojem se zemlja kreće, 64 odsto je verovalo da je to u „pravom smeru“, dok 29 procenata veruje da se Grčka kreće u „pogrešnom smeru“ sa trenutnom vladom.

Istraživanje je obuhvatalo pitanja o ekonomiji. Ukupno 64 procenata ispitanika činilo se zadovoljnim merama koje je premijer obećao na 84. Međunarodnom sajmu u Solunu, dok je 32 procenta negativno gledalo na najavljene politike.

Na kraju, na pitanje za koga veruju da više odgovara za ulogu premijera, Kyriacos Mitsotakis je zauzeo 44 procenta – u poređenju sa 37 procenata u prethodnoj anketi – sa Alexisom Tsiprasom na 27 procenata, što je pad sa ranijih 31 procenat. Ukupno 23 odsto njih reklo je da “nijedan” nije odgovarajuća osoba ua ovu poziciju./ibna