Poslednje poruke iz Skoplja

Poslednje poruke iz Skoplja

Nade da će zemlja dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU, u Skoplju su skoro potpuno iščezle. Državni lideri jasno pokazuju dozu sumnje i prikrivenog pesimizma. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev pozvali su EU da ipak odluči u korist otvaranja pregovora.

“Uradili smo sve što ste tražili. Čak smo promenili naše ime nakon sporazuma sa Grčkom. Ni jedan kandidat ranije to nije uradio… Moja poruka je: dajte nam šansu i pustite nas da pokažemo da smo spremni,” naveo je Pendarovski u izjavi.

Opozicija indirektno govori da datuma neće biti. Kažu da žele da zemlja dobije datum ali nastavljaju da igraju svoju igru, te su kritikovali vladu i okrivili je za poraz, čak i nakon što je država promenila ustavno ime, kroz Prespanski sporazum.

Ljupčo Petkovski iz Eurothink centra za evropske strategije kaže da će neuspeh u dobijanja datuma za početak pregovora imati negativne posledice i potpuno promeniti situaciju u zemlji. “Francuska igra svoj deo kroz domaću politiku,” rekao je on. Međutim, ovo će imati i posledice po Evropsku uniju. Trenutna vlada u Severnoj Makedoniji je posvećena Evro-Atlantskim procesima i doživeće neuspeh, izgubiti legitimitet i time otvoriti vrate za prevremene izbore i dalje posledice,” kaže Petkovski.

Građani su podeljeni i smatraju da je sve to igra iz Brisela. “Prvo smo trebali da promenimo ime i napravimo sporazum sa Bugarskom pa su rekli da ćemo dobiti datum. SAda vidimo da je to bila i gra i zamka. Ako nam i dadnu datum, to ne znači da ćemo biti članica EU od sutra. Znamo da je to dug proces,” rekla je za IBNA Vesna M., građanski aktivista i Skoplja.

Ovakvo mišljenje deli i Edmond Memeti, student Univerziteta Majka Tereza, koji kaže da ga je Brisel definitivno razočarao odlukom te da to zatvara vrata za Balkan. “Ako ne bude pozitivnog signala, otići će i sve nade pa će ljudi početi odlaziti iz dana u dan,” rekao je Edmond. Ključna su naredna dva dana u kojima će evropski lideri doneti konačnu odluku da li će Severna Makedonija i Albanija dobiti ovaj važan datum./ibna