Postepeno ukidanje embarga na oružje Kipru

Postepeno ukidanje embarga na oružje Kipru

Sa poslednje posete Menendeza Kipru i tokom njegovog sastanka sa predsednikom Republike Kipra, Nicosom Anastasiadesom

O čemu se raspravljalo u Americi, šta je prethodilo i šta predviđa promovisani zakon?

Piše: Michalis Michael

Prema onome što je objavila kiparska novinska agencija, kiparski ministar vanjskih poslova Nikos Christodoulides završio je trodnevnu posetu Vašingtonu, sastankom na Kapitol Hilu sa šefom manjine u Senatskom odboru za vanjske poslove, Robertom Menendezom. Takođe je učestvovao na konferenciji AIPAC, najvećoj organizaciji američko-jevrejskog lobija.

Centralna tema sastanka je bilo pitanje embarga na oružje koji je nametnut Republici Kipru, a očekuje se da će uskoro senator Menendez i članovi Kongresa predstaviti zakon o njegovom ukidanju. „Uvek sam smatrao da treba ukinuti embargo na oružje“, rekao je senator. “Mislim da se približavamo tome i moramo da odamo počast kiparskoj vladi za niz akcija za koje mislim da su omogućile ovaj potez”, dodao je on.

Menendez je sastanak s kiparskim ministrom vanjskih poslova opisao kao važan.

Dečiji koraci

Uprkos pomenutom razvoju događaja, informacije iz diplomatskog miljea ukazuju da će ukidanje embarga biti postepeno. Međutim, previranja su već počela, jer iste informacije kažu da neće biti preduzete neplanirane akcije.

Čini se da je vodič za razvoj događaja izjava o namerama koju su prošle godine u SAD-u potpisali ministri vanjskih poslova Kipra i SAD-a, Christodoulides i Pompeo. Između ostalog, pomenuta je saradnja dve zemlje u istočnom Mediteranu, kao što su pomorska bezbednost, terorizam itd.

Zbog toga su kiparski vojnici otputovali u Sjedinjene Države i učestvovali u seminarima a u kontekstu činjenice da “uprkos svojoj maloj teritoriji i stanovništvu (…) strateški položaj Kipra, članstvo u EU i podrška zapadnih demokratskih principa ga čine važnim partnerom za SAD”, navodi se u izveštaju Ministarstva vanjskih poslova SAD.

Kakav je nacrt zakona

Prema onome što je do sada objavljeno, u američkom zakonu, koji je promovisao šef manjinskih komiteta za vanjske poslove Robert Menendez, navode se razlozi zašto je sada došlo vrijeme za ukidanje embarga i navodi da Senat smatra da:

– Direktna prodaja i transfer oružja iz SAD u Republiku Kipar ojačaće američke obrambene interese u Evropi, pomažući u smanjenju zavisnosti Kipra od drugih zemalja koje izazivaju Sjedinjene Države.

– U interesu SAD je:

(A) da nastavi da podržava Ujedinjene nacije u njenim naporima da pronađe rešenje za podelu Kipra

(B) da potvrdi važnost demilitarizacije ostrva Kipar, i

(C) da Republika Kipar uđe u program NATO-a Partnerstvo za mir