Potrebna izlazna klauzula u budućem dogovoru Srbije i Rusije, kaže Mekalister

Potrebna izlazna klauzula u budućem dogovoru Srbije i Rusije, kaže Mekalister

Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o izlasku iz ovog saveza, nakon što pristupi Evrpskoj uniji, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejvid Mekalister, predsednik spoljnopolitčkog komiteta u Evropskom Parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u toj instituciji.

Mekalister naglašava da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno mora da uključi i “izlaznu klauzulu”, koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja Uniji, prenosi danas RSE na svom sajtu.

“Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji, i druge relevantne sporazume, sa pravnom tekovinom EU”, rekao je Mekalister.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je prošle nedelje da će 25. oktobra Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU). Reč je o ekonomskom savezu Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana i Kirgistana.

Evropska Unija je upozorila Srbiju da u trenutku prijema u evropski blok, ona neće moći da zadrži trgovinske odnose sa Rusijom.