Potvrđeno da je jedno dete u kritičnom stanju

Potvrđeno da je jedno dete u kritičnom stanju

Prema informacijama iz zagrebačke dečje bolnice, u zemljotresu koji je jutros pogodio Zagreb  teško je povređeno petnaestogodišnje dete. Agencije su javile da je dete preminulo ali su lekari uspeli da ga reanimiraju. Još uvek je u teškom stanju.

Serija od tri zemljotresa potresla je jutros Zagreb. Prvi potres je jutros u 6.23 pogodio glavni grad Hrvatske i izmereno je alarmantnih 5,3 po Richterovoj skali. Drugi je uzdrmao hrvatsku prestonicu nešto više od pola sata kasnije, u 7.03 i bio je jačine 5.0 po Richterovoj skali. I na kraju treći u nizu uzdrmao je Zagreb sa 7,41 i izmereno je 3,7 stepeni.

Mediji su izvestili da su veliki delovi glavnog grada ostali bez struje nakon prvog potresa, a oštećene fasade i zgrade u istorijskom centru grada.

Delovi jednog tornja zagrebačke katedrale su se takođe srušili.

“Bio je to snažan zemljotres, ali mnogo slabiji od onog koji je pogodio grad 1880. Sigurno će biti daljih zemljotresa, koje će građani osetiti kao i ovaj danas “, komentirao je HRT Marijan Herak s Geofizičkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Mnogi Zagrepčani napustili su svoje domove nakon prvog potresa i okupili se na javnim prostorima daleko od visokih zgrada. Naravno u trenutnoj pandemiji koronavirusa, morali su da paze i na distancu sa drugim ljudima.

Oštećenja na zgradama u srcu glavnog grada su velika, a neke fasade i vozila su u potpunosti uništeni.