Potvrđena prva smrt uzrokovana koronavirusom; život u Crnoj Gori ide dalje

Potvrđena prva smrt uzrokovana koronavirusom; život u Crnoj Gori ide dalje

Prvi smrtni slučaj uzrokovan COVID-19 u Crnoj Gori potvrđen je kasno sinoć. Prema zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravstvo i Kliničkog centra Crne Gore, radi se o 65-godišnjem muškarcu koji je ranije imao hroničnu bolest disajnih organa.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković saopštio je da je prva smrt od koronavirusa u Crnoj Gori nastupila kod 65-godišnjeg muškarca iz Herceg Novog, koji je sinoć primljen u Klinički centar za hronične plućne bolesti.

Nakon dolaska pacijenta u Klinički centar uzet je uzorak brisa. Analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj državljanin boravio je u Srbiji u prvoj polovini marta.

“Ovo je državljanin Crne Gore, star 65 godina iz Herceg Novog. Prevezen je u Klinički centar Crne Gore u ranim jutarnjim časovima i ubrzo je preminuo. Sve mere koje su sprovedene u kratkom periodu boravka u Kliničkom centru Crne Gore, nažalost, nisu mogle pomoći u lečenju ovog pacijenta. Osoblje Kliničkog centra je, kao što sam rekao, uradilo sve što se moglo učiniti, koristilo svu potrebnu zaštitnu opremu i sve procedure propisane standardima za lečenje pacijenata sa COVID-19“, rekao je Eraković.

U međuvremenu, život u Crnoj Gori se sve više prilagođava novonastaloj situaciji s početkom nastave u školi putem TV emisija. Cilj ovog „učenja na daljinu“ je da učenici nastave školovanje i da ne izgube čitavu školsku godinu.

Mediji su izvestili da su preko 300 snimljenih časova samo u nekoliko dana, 100 nastavnika, časovi koji se emituju na tri TV kanala i njihova dostupnost na e-platformama samo deo projekta koji je završen u obrazovnom sistemu. Ova vrsta učenja započela je danas i nosi naziv UčiDoma. Ovaj koncept obuhvata emitovanje video materijala u 14 predmeta. Lekcije će se emitovati putem tri TV kanala – TVCG 2, MNE Sport i MNE Sport 2, koji se danas nazivaju kanalima „Study at home“.

Kako je istakao ministar prosvete gospodin Damir Šehović, materijal će biti dostupan na YouTube kanalu, „UčiDoma“, koji je veoma praktičan i dostupan./ibna