Potvrđene dobre veze Crne Gore i Nemačke

Potvrđene dobre veze Crne Gore i Nemačke

Crna Gora i Nemačka uspostavile su dinamične bilateralne odnose na svim nivoima, a potrebno je uložiti dodatne napore za jačanje ekonomske saradnje, kroz jača ulaganja nemačkih biznismena, rekao je crnogorski premijer Duško Marković na sastanku sa zamenicom predsedavajućeg  Poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Katjom Leikert.

Premijer Marković je govorio o ekonomskom oporavku zemlje, koji se ogleda u visokim stopama rasta, smanjenju deficita i odličnom punjenju budžeta.

“Rezultati su iznad očekivanja. Budžet je stabilan, javni prihodi su veći od planiranih. Ušli smo u žestok obračun sa sivom ekonomijom, štoje dalo rezultate”, podvukao je crnogorski premijer.

Marković je istakao odličnu turističku sezonu, kao i rezultate i potencijal u oblastima poljoprivrede i energetike. Crna Gora se, dodao je, okrenula obnovljivimivorima energije i to je područje koje nudi velike mogućnosti nemačkim investitorima. Vlada je poseban akcenat stavila na jačanje celokupne infrastrukture, kao ključnog preduslova za dinamični i održivi razvoj.

Prema saopštenju iz Markovićevog kabineta, na sastanku se također govorilo o napretku u procesu evropskih integracija, slobodi medija i uspesima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Pokazali smo snagu i održivost institucionalnih akcija u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije. U tim oblastima smo postigli sjajne rezultate”, naglasio je premijer Crne Gore.

Premijer Marković zahvalio je gospođi Leikert na podršci nemačke vlade i savezne policije, kao i fondaciji Konrad Adenauer koja u kontinuitetu pomaže Crnoj Gori u jačanju njenog institucionalnog potencijala i koja je organizovala posetu Leikert Crnoj Gori.

Tokom susreta sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, Likert je rekla da su konsolidacija Evropske unije i njeno proširenje dva komplementarna procesa, te naglasila da snažno podržava proširenje Evropske unije, posebno na zemlje koje odražavaju stabilnost, kao što je slučaj sa Crnom Gorom. Likert je potvrdila podršku Bundestaga Parlamentu Crne Gore, napominjući da Crna Gora ima snažnog saveznika u Njemačkoj.

Brajović je istakao interesovanje Crne Gore za stalno unapređivanje prijateljskih odnosa i saradnje sa Nemačkom, posebno ističući važnost jačanja ekonomskih odnosa.

“Naglasio je važnost održavanja dobre dinamike političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i činjenicu da intenziviranje parlamentarne saradnje ima poticajni učinak na jačanje ukupnih odnosa između dve zemlje”, navodi se u saopštenju za javnost Kancelarije Parlamenta za odnose s javnošću./ibna