Potvrđene velike zalihe plemenitih metala u BiH

Potvrđene velike zalihe plemenitih metala u BiH

Kompanija “Adriatic Metals”, vlasnik bosanskohercegovačke kompanije “Eastern Mining”, završila je preliminarnu procenu potencijalnih polimetalnih ležišta u Rupicama kod Vareša u centralnom delu zemlje. Takođe, nakon nekoliko meseci istraživanja, dopunjene su preliminarne procene resursa na lokalitetu Veovača, takođe u opštini Vareš. Na osnovu podataka istraživanja, procenu je uradila kompanija “CSA Global” iz Australije. Izvršni direktor “Adriatic Metals”, Paul Cronin, ističe da su preliminarni nalazi za Rupice i Veovač vrlo ohrabrujući.

„Istorijski, nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale. Naš rad od dobijanja projekta početkom 2017. godine potvrdio je da postoje značajni resursi plemenitih metala u okviru potvrđenih resursa osnovnih metala. Depozit Rupice je svetske klase i naš program istraživanja će nastojati proširiti poznatu mineralizaciju. Naše najnovije bušotine ukazuju da se visok stepen mineralizacije nastavlja na severu, a naša IP anketa je pokazala, u kombinaciji sa geokemijom tla, da je potrebno dalje bušenje na brojnim lokalitetima unutar našeg postojećeg i proširenog područja koncesija. Bez obzira na to, sada imamo značajan inventar resursa za upotrebu u prvobitnim studijama istraživanja,” rekao je Cronin u pisanoj izjavi koju je objavila kompanija.

Prema izveštaju, potrebno je nastaviti istraživanje u okviru koncesijskog područja, ali već postoji značajna osnova za izradu studije pokrivenosti, koja u završnici vodi do studije izvodljivosti za obnovu rudnika u Varešu. Obe lokacije se nalaze u zoni koncesije koja je dodeljena koncesionaru “Eastern Mining”. Istraživanje se provodi u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, općine Vareš, uz posebnu zahvalnost i dobru suradnju s lokalnim stanovništvom.

Adriatic Metals je kiompanija koja istražuje depozite cinkovih polimera i kompanija koja se nalazi na listi ASX-a kroz 100% udela u projektu u Varešu. Projekat uključuje istorijski rudnik sa lokalitetom iskopa cinka / olova / barita i srebra na lokacijama Veovača i Rupica. Kratkoročni cilj “Adriatic metals” je proširenje postojećih resursa na JORC (Australian Joint Ore Reserve Committee) na Veovači i završetak programa bušenja kako bi se proširio visokokvalitetni depozit u Rupicama. Adriatic Metals okupio je tim svetske klase koji će ubrzati svoje istraživačke napore i brzo dovesti kompaniju u fazu razvoja kako bi iskoristio prednosti svojih strateških sredstava u Bosni i Hercegovini.