Potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa u Crnoj Gori

Potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori potvrđeno je prisustvo delta soja SARS-CoV-2, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

“IJZ je u saradnji sa SZO pratio situaciju kada je reč o delta soju SARS-CoV-2 i uz postojeću strategiju definisao niz ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante SARS-CoV-2, u skladu sa SZO preporukama u slučaju povećane transmisije ovog virusa u državama širom Evrope”, navodi se u saopštenju.

Nakon prošlonedjeljne posete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kako se navodi, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZ za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa.

Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru “Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena”.

“Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vreme prisutan. —Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi”, kazali su iz IJZ.

Podsećaju da se delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto obolelih bilo zaraženo ovim sojem. Kada je reč o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Republici Severnoj Makedoniji, te u Republici Kosovo 29. juna. Nakon toga je njegovo prisustvo potvrđeno u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji 1. jula. 2021. godine.

Iz IJZ navode da je razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Takođe važno je naglasiti da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve.

“Zato, koristimo priliku da još jednom podsetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mera jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge. Budimo odgovorni”, poručuju iz IJZ.