Povećanje broja ksenofobičnih incidenata u Grčkoj postaje zabrinjavajuće

Povećanje broja ksenofobičnih incidenata u Grčkoj postaje zabrinjavajuće

Rasistički i ksenofobični incidenti u Grčkoj zabrinjavajuće se povećavaju, dok Vlada, putem odgovornog ministra u Evropskom parlamentu, govori o „nemogućnosti upravljanja“ pitanjima migranata/izbeglica.

Ministar za zaštitu građana, koji je juče bio u nadležnom odboru Evropskog parlamenta, odgovarajući na pitanja poslanika, izjavio je da je „problem na ostrvima eksplozivan. To je iznad bilo čije mogućnosti da se sve to kontroliše”, dodajući da čak i da je ceo mehanizam EU bio mobilizovan, „ne bi mogao da se izbori sa ovim cunamijem ljudi“.

SIRIZA smatra da je reč o „ciničnom priznanju katastrofalne neadekvatnosti Vlade“. Glavna opoziciona stranka ističe da su osnovni preduslovi za upravljanje problemom internacionalizacija, poštovanje međunarodnog prava, plan prijema i nagodbe, kao i humanitarna pomoć.

U isto vreme, SIRIZA optužuje Vladu K. Mitsotakisa da se suočila sa rezultatima „ksenofobične retorike“ putem koje je „inicirao reakcije koje danas vidimo od radikalnih mreža i desničarskih gradonačelnika“.

Ekstremne reakcije stanovnika koji se ne slažu sa prebacivanjem ranjive grupe tražilaca azila sa ostrva u unutrašnjost izazvali su veliku zabrinutost. Poslednjih dana prijavljene su blokade puta, pretnje hotelijerima koji su prihvatili da ponude sobe, kamenje na autobuse koji prevoze izbeglice i imigrante, čak i marševe učenika i školskih radnika koji zahtevaju da „ilegalni imigranti odu“. Juče su iranskog studenta u Solunu nožem napali stranci koji su ga upozorili da više ne dolazi u školu.

Potresi u Novoj demokratiji zbog izjava koje su dali njeni članovi

Istovremeno, čini se da su poslanici iz vladajuće stranke indirektno podržavali rasističke pokrete, izazvavši snažne reakcije čak i unutar vlastite stranke. Tipičan primer je poslanik Nove demokratije K. Kiranakis koji je branio „patriotski roštilj sa svinjetinom i alkoholom“ koji je organizovala krajnje desničarska grupa ispred izbegličkog kampa u severnoj Grčkoj.

Izjavu protiv njega su podržale njegove kolege, a koju je on sam danas pokušao da revidira. Sestra premijera i član Nove demokratije D. Bakoyannis žestoko je reagovala govoreći o „nedostatku humanosti“.

Prema izveštaju Vlade, premijer je, dok se vraćao iz Kine, izrazio nezadovoljstvo izjavama svojih rukovodilaca, ali o ovoj zvaničnoj izjavi nije bilo zvaničnih reakcija.

SIRIZA ga optužuje da “šuti”. „K., zarobljen krajnjim desnim krilom, umesto da javno osuđuje rasističku i ksenofobičnu retoriku, on jednostavno ne govori ništa. On to praktično pozdravlja. Nada se da će uspeti da prikrije haos koji je stvorio,” prokomentarisao je portparol SIRIZA-e. / ibna