Poverenica SE za ljudska prava upozorava na slobodu medija u Sloveniji

Poverenica SE za ljudska prava upozorava na slobodu medija u Sloveniji

Poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je slovenačke vlasti „da preduzmu mere za smirivanje tenzija u društvu i da podstaknu međusobno uvažavanje u razmeni mišljenja“.

Napominjući specifičnu odgovornost političkih lidera u tom pogledu, ona posebno poziva članove vlade da odgovorno i dostojanstveno koriste platforme društvenih medija. „Članovi vlade moraju se uzdržati od davanja stigmatizujućih i obmanjujućih komentara o radu civilnog društva i treba da javno osude takav diskurs drugih“, rekla je poverenica.

U memorandumu objavljenom u petak, poverenica izražava žaljenje što se čini da je slovenačka vlada koristila pandemiju COVID-19 kako bi obeshrabrila slobodno izražavanje neslaganja ili političkog protivljenja. Nekoliko mera kojima se ograničava pravo na protest, uključujući produžene sveobuhvatne zabrane javnih okupljanja i velike novčane kazne izrečene demonstrantima, deluje nesrazmerno i rizikuje da podrije slobodu izražavanja. Imajući u vidu odgovornost vlasti za zaštitu javnog zdravlja, Mijatović preporučuje da vlasti pronađu odgovarajuću ravnotežu kako bi podržale pravo na slobodu mirnog okupljanja. Ona naglašava da demokratsko upravljanje zahteva olakšavanje učešća javnosti i uzimanje u obzir javnog mnjenja.

Poverenica nadalje žali zbog pogoršanja uslova koji podržavaju slobodu medija u Sloveniji, ukazujući na niz problema, uključujući uznemiravanje, zastrašivanje i krivične tužbe protiv novinara, ograničenja pristupa javnim informacijama i vladine akcije protiv javnih servisa. Poverenica posebno žali zbog trenda seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora protiv novinarki. „Pristojna vladina komunikacija prema novinarima je važna za davanje primera i umanjenje nivoa neprijateljstva prema štampi u zemlji“, rekla je poverenica.

Mijatović preporučuje vlastima da pokrenu društvenu debatu o tome kako se boriti protiv pošasti seksističkog uznemiravanja novinarki, dekriminalizovati klevetu i izmeniti zakone kako bi sprečili tužbe čiji je cilj podrivanje učešća javnosti. Takođe preporučuje olakšavanje pristupa novinarima javnim informacijama i državnim vlastima, kao i ratifikaciju Tromsø konvencije Saveta Evrope o pristupu zvaničnim dokumentima.

Poverenica naglašava da javni servisi imaju specifičnu ulogu u demokratskom društvu, pružajući visokokvalitetni program za sve segmente stanovništva i pouzdane informacije. Ona žali zbog koraka koje je vlada preduzela a koji rizikuju da podriju nezavisnost, kredibilitet i finansijsku stabilnost javnog emitera RTV i nacionalne novinske agencije STA. „Za slobodu medija u Sloveniji je od izuzetne važnosti očuvanje nacionalne nezavisne novinske agencije, i ponavljam svoj poziv slovenačkoj vladi da hitno vrati odgovarajuće javno finansiranje STA“, rekla je poverenica.

U Memorandumu Mijatović primećuje da se nedavno pogoršanje medijske slobode u Sloveniji događa u kontekstu sistemskih slabosti u regulaciji medijskog tržišta u zemlji, na koje treba ukazati kako bi se ojačalo nezavisno, visokokvalitetno i raznoliko novinarstvo. U tom smislu, ona preporučuje povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima kako bi se borili protiv mešanja u uređivačku nezavisnost zasnovanu na političkim i komercijalnim interesima, rešavanju sukoba interesa između političkih partija i medija i uspostavljanju mehanizma koji će osigurati efikasniju regulaciju medija tržište.

„Iako se čini da je potrebna revizija nekoliko zakona o medijima u zemlji, revidirani zakoni treba da uzmu u obzir uloge medijskih stručnjaka i predstavnika i da ne uključuju nikakve odredbe koje bi mogle da oslabe javni servis medija“, dodala je Miijatović. Na kraju, poverenica preporučuje vlastima da razmotre stvaranje nacionalne strategije za jačanje nezavisnosti i pluralizma medija kako bi se javno finansiranje bolje usmerilo na medije.