Povređeni migranti otkriveni u blizini granice između BiH i Hrvatske

Povređeni  migranti otkriveni u blizini granice između BiH i Hrvatske

Pripadnici Granične policije BiH sinoć su na području Velike Kladuše, u blizini državne granice s Republikom Hrvatskom, pronašli grupu ilegalnih migranata sa vidljivim povredama.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je informaciju, napominjući da čitavu istragu vodi Granična policija Bosne i Hercegovine.

“Mogu potvrditi da se incident zaista i dogodio, ali ne mogu govoriti o detaljima, jer su povređene migrante pronašli kolege iz Granične policije i oni vrše sve istražne radnje”, rekao je Šiljdedić.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne politike USK-a reklo je da su povređeni strani državljani hospitalizovani u Domu zdravlja Velika Kladuša, gde im je pružena odgovarajuća medicinska nega. Još nisu službeno saopšteni razlozi ili uzroci incidenta u blizini granice s Republikom Hrvatskom, kao ni broj povređenih osoba i težina zadobijenih povreda.

Kabinet Kantonalne ministarke zdravlja, Nermine Ćemalović, takođe je potvrdio incident, ali se dodaje da čekaju konačni izveštaj bolnice Velika Kladuša o broju i razmerama povreda.

Unsko-sanski kanton, na severozapadu BiH posebno je zanimljiv migrantima, koji ulaze u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, jer je najbliži granici sa EU. Prošle godine u zemlju je ušlo 25.000 migranata, a nadležni organi procenjuju da ih je trenutno u BiH oko 9.000.

Migranti su krenuli ka BiH nakon što su Bugarska i Mađarska uvele strogu graničnu kontrolu, blokirajući efektivno “balkansku rutu” migracija.

Granična policija BiH saopštila je da je Tužilaštvo BiH informisano o incidentu na granici Bosne i Hercegovine na području Velike Kladuše.

Nekoliko medija je objavilo da su granični policajci Republike Hrvatske povređene migrante ilegalno prebacili na teritorij BiB-a, a, nakon što su ih primetili službenici Granične policije BiH, povukli su se na područje svoje države.

Ovo je prvi slučaj da pripadnici Granične policije BiH uoče hrvatske kolege na teritoriji BiH. Glasine o ilegalnim prelascima hrvatskih policajaca i ilegalnom povratku migranata pojavile su se prije nekoliko sedmica, ali dokaza nije bilo.