Pozicija predsednika deli kosovsku koaliciju

Pozicija predsednika deli kosovsku koaliciju

Lideri pokreta Samoopredelenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Albin Kurti i Isa Mustafa, održali su niz sastanaka prošle sedmice, ali nisu uspeli da postignu dogovor o formiranju nove vlade.

Ove dve stranke su pobedile na izborima 6. oktobra a ne mogu da se dogovore oko funkcije predsednika Republike, što je, kako tvrdi DSK, postalo jedna od glavnih prepreka u postizanju dogovora o zajedničkoj vladi s pokretom Samoopredelenje. Mandat aktuelnog predsednika Hašima Tačija završava se u aprilu 2021. godine.

Kosovskog predsednika bira parlament a o imenu odlučuju političke partije. Vođa pokreta Samoopredelenje Albin Kurti rekao je prošle sedmice da funkcija predsednika ne bi trebala biti deo pregovora o formiranju nove vlade, nagovestivši da bi ovo pitanje trebalo biti rešeno kasnije, nakon formiranja novih institucija.

Ali uprkos stalnim sastancima tokom vikenda, dve strane nisu postigle nikakav kompromis po ovom pitanju.

Dvojica lidera, Kurti i Mustafa, obećali su da će intenziviraati sastanke jer će konstitutivna sednica parlamenta biti održana  26. decembra. Politički komentatori izjavili su za dnevni list Zeri da su skeptični da će se rešenje naći do tog datuma, upozorivši na potencijalni politički zastoj ukoliko dve strane ne uspeju da postignu dogovor./ibna