Pragmatični pomak vlade prema makedonskom problemu

Pragmatični pomak vlade prema makedonskom problemu

Nova demokratija je možda najviše iskoristila nacionalističke osećaje jednog dela grčkog društva u vezi s makedonskim pitanjem, kako bi se udobno izborili za izbornu pobedu, ali kao vlada priprema pragmatičnu promjenu.

Izvori kažu da će u programskim izjavama premijer biti oprezan u spominjanju susedne zemlje, i izbegavaće oštre reči protiv Prespanskog sporazuma. Vlada nema nameru da revidira Sporazum. Mitsotakis će jednostavno reći da će pratiti sprovođenje Sporazuma i da će iskoristiti veto na putu Skoplja za pristupanje EU ako primeti kršenja sa makedonske strane.

Karakteristično je da premijer nije komentarisao da je britanska premijerka Tereze Mej komentarisala Sporazum. To je bio važan korak napred, rekla je u maju i pozdravila posvećenost Kiriakosa Mitsotakisa da ispoštuje dogovorene uslove. Naravno, komentar gospođe Mej se nije spominjao na brifingu u Makimos Mansionu, sedištu grčke vlade, kako bi se izbegla reakcija „tvrdih“ članova stranke. Karakteristično je da su novi ministri, kada se govori o Sporazumu, posebno pažljivi. Miltiadis Varvitsiotis je, na primer, govorio o “korisnim načinima saradnje za obe strane”, dok je ministar odbrane Nikos Panagiotopulos govorio o “boljoj budućnosti za obe zemlje”. Članovi partije se sećaju da Kiriakos Mitsotakis nikada nije rekao da je “Makedonija jedna i da je Grčka”. Naprotiv, on je usvojio stav da se Makedonija geografski prostire na tri različite zemlje.

Nije bez značaja da je novi ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, bio jedan od najumerenijih u vezi sa Prespanskim sporazumom, a on je takođe imao javno neslaganjea javno se skukobio i sa Antonisom Samarasom, koji je vodio talase protesta “protiv, kako je okarakterisao, izdajničkog Sporazuma”. U vreme kada Turska povećava svoje provokacije uglavnom prema Kipru, ali i prema Grčkoj, nesuglasice u radu grčke vlade, i njenim odnosima sa saveznicima bilo u NATO-u ili u EU, zbog skopskog pitanja ne bi bili od koristi za nacionalne interese. Pooštravanje stava Grčke takođe bi dovelo do preorijentacije Severne Makedonije u situaciju u kojoj je sukob Turske sa Sjedinjenim Državama i, samim tim, sa NATO-om, uklonio bi je iz uticaja na Ankaru.

Naravno, za Kiriakosa Mitsotakisa uvek postoji domaći front. Tvrdi članovi njegove stranke se zalažu za politički preokret po tom pitanju. Desničarski birači se ljute. SIRIZA, sa svoje strane, ističe nedoslednost prije i posle izbora i “eksploataciju stvari sve dok su pregovori bili u toku”./ ibna