Pravi „istorijski sporazum“ ili još jedan neuspeh

Pravi „istorijski sporazum“ ili još jedan neuspeh

Dan nakon što su lideri najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini potpisali sporazum o deblokadi demokratskih procesa u zemlji i otvaranju puta ka uspostavljanju najvažnijih institucija, kao što je Savet ministara, reakcije su različite u zavisnosti od strane političkog spektra.

EU je pozdravila sporazum i posebno činjenicu da je specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark bio domaćin sastanka. Važnost događaja je vidljiva kroz činjenicu da je potpise pozdravio i komesar EU, Johannes Hahn.

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržala je sporazum koji su potpisali SNSD, lideri HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čavić i Bakir Izertbegović.

Učesnici sastanka koji je u utorak održan u Banjaluci ocenili su da je sporazum u skladu s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i svim aktima koje je donela Narodna skupština Republike Srpske.

Nakon sastanka, Dodik je medijima rekao da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržava Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, jer su oni u skladu s aktima Republike Srpske, uključujući Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština.

“Ocenili smo da je dogovor koji su u ponedjeljak postigle tri političke stranke u Sarajevu prihvatljiv za koalicione partnere u Republici Srpskoj. Podržane su odredbe koje će omogućiti formiranje Saveta ministara”, izjavio je Dodik.

Naglasio je da su svi elementi sporazuma u skladu s aktima Republike Srpske, pre svega Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

“Uvek smo govorili da saradnja s NATO-om i drugim vojnim organizacijama nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo. Mogli biste vidjeti da u sporazumu nije postojala klauzula o članstvu u NATO-u, ali o njoj bi se moglo raspravljati u budućnosti, ali oni odgovorni iz Republike Srpske iza sebe uvek imaju rezoluciju o vojnoj neutralnost “, podsetio je Dodik.

Ali, novoizabrani predsednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je sporazum, u osnovi, kapitulacija Milorada Dodika i otvaranje puta Republici Srpskoj u NATO i da nema dileme da „je sporazum poraz politike neučlanjenja sa NATO-om, vojne neutralnosti i koordinacije koraka kada je u pitanju vojna saradnja sa Srbijom“.

Šarović kaže da SDS smatra da je Milorad Dodik previše jeftino prodao tu saglasnost za NATO integracije za ulazak u Savet ministara.

“Dodatno, učesnici i potpisnici sporazuma kažu da će NATO integracije ići sporije tokom trogodišnjeg perioda, što praktično znači da će nas SNSD uvesti u NATO u svom mandatu, koji je upravo toliko dug. S obzirom da Milorad Dodik vodi Republiku Srpsku na putu NATO-a, jer je to očigledno njegov jedini način pridruživanja Savetu ministara, postavlja se i pitanje rezolucije Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti. Hoće li Narodna skupština odustati od rezolucije, jer je u sukobu sa sporazumom. U svakom slučaju pokrenućemo to pitanje,” rekao je Šarović.

Sporazum je suočen s problemima i u Federaciji BiH gde opoziciona Socijaldemokratska partija BiH (SDP BIH) smatra da je „nemoguć“. Predsednik stranke Nermin Nikšić rekao je da je to samo “bomba” koja je u ovom političkom trenutku potrebna trojici lidera.

„Dodik je morao pokazati da više niko u RS-u ne može biti partner i biti rešenje za deblokadu formiranja Saveta ministara i vlasti na nivou BiH. Svaki od trojice lidera sporazum tumači na svoj način, a Dodik to tumači na način koji nema nikakve veze s NATO putem BiH. Nažalost, rekao bih da su građani najveći gubitnici ovde. Ovo je još jedna Dodikova pobeda na putu uništavanja institucija BiH”, rekao je Nikšić.

Smatra da je Bakiru Izetbegoviću najmanje potreban sporazum, jer je suprotan stavovima partnera SBB-a i DF-a pristao da “u potpunosti prepusti sudbinu države u ruke SNSD-a i HDZ-a”.

Većina analitičara slaže se da su mnogi sporazumi u prošlosti nazvani „istorijskim“, ali zemlja je u stalnoj političkoj krizi. Zbog toga smatraju da će trebati pričekati i videti šta će se događati u narednih 30 dana.