Pravoslavni sveštenici pušteni nakon ispitivanja

Pravoslavni sveštenici pušteni nakon ispitivanja

Crnogorska policija privela je u nedelju nekoliko sveštenika Mitropolije crnogorske – primorske, koji su se okupili oko verskih objekata u glavnom gradu Podgorici, na informativne razgovore. Među njima je i mitropolit Amfilohije, potvrdila je policija medijima.

Oni su takođe naglasili da nikoga nisu uhapsili, već su svi pozvani na „informativne razgovore“.

„Policajci su primetili veći broj sveštenika, kao i građana koji su se okupljali oko Hrama Hristovog vaskresenja i manastira Zlatica. Svi su pozvani na informativne razgovore da bi objasnili razloge zbog kojih su se okupili,” nezvanično je rečeno medijima u policiji.

Priveden je i vođa ‘Prave Crne Gore’ (“Prava Crna Gora”) Marko Milačić. Članovi njegove stranke tvrde da mu je policija prišla, tražila mu dokumenta i potom ga obavestila da će biti pozvan na razgovor.

Tradicionalno okupljanje na praznik “Ulaska Gospoda u Jerusalim” ili Cveti, koje Pravoslavna crkva slavi sedam dana pre Vaskrsa je završilo kada je policija, kako je rečeno, došla na poziv građana koji su prijavili da su na skupu prekršena pravila o socijalnoj distanci. Iz Mitropolije su demantovali ove optužbe rekavši da su sva pravila donesena protiv širenja koronavirusa poštovana. Policijsku akciju su nazvali “još jednim napadom na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori”.

Nakon nekoliko sati ispitivanja, svi pritvoreni pušteni su na slobodu. Slučaj je izazvao dalji revolt među Srbima u Crnoj Gori./ibna