Praznik Ilinden u Severnoj Makedoniji, državni lideri pozivaju na jedinstvo

Praznik Ilinden u Severnoj Makedoniji, državni lideri pozivaju na jedinstvo

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je danas na ujedinjenje svih naroda u zemlji.

U svom govoru na praznik Ilinden – poznatom po revolucionarnom ustanku 1903. protiv osmanske vladavine – Zaev je rekao da jedinstvo treba služiti budućnosti, a ne prošlosti.

„I dalje negujemo koncept društva i zajednice, kao nasleđe Manifesta koji poziva komšije i prijatelje na bolji život,“ naglasio je Zaev.

Dodao je da je patriotska dužnost Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Vlaha, Bošnjaka i Roma da se ujedine i pomire na unutrašnjem nivou.

Povodom 116. godišnjice Ilindenskog ustanka i Kruševske republike, brojne državne i diplomatske delegacije u Severnoj Makedoniji položile su jutros cveće na grob predsednika Kruševske republike, Nikole Kareva, u mestu Gumenje u Kruševu.

Predsjednik države, Stevo Pendarovski, tokom svog govora povodom proslave Ilindena pozvao je na ujedinjenje kako bi se iskazala volja za postizanje strateških ciljeva zemlje, odnosno euroatlantsku budućnost zemlje.

„Ilinden nije početak, već početak kraja vekovne borbe za slobodu, u kojoj su mnoge generacije heroja i heroina položile svoje živote. Ilinden nije samo Kruševski ustanak, već i mnogo više od toga,“ izjavio je lider VMRO – DPMNE, Kristian Mickoski.

Ilinden je od posebnog značaja za istoriju naroda Severne Makedonije. Počeo je u avgustu 1903.godine.  Prvo zasedanje ASNOM-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Makedonije) održano je na ovaj dan 1944. godine, tokom borbe protiv fašizma./ibna