Predizborna debata na televiziji odbačena jer se stranke nisu mogle dogovoriti o datumu

Predizborna debata na televiziji odbačena jer se stranke nisu mogle dogovoriti o datumu

Međustranački odbor koji se sastao u ponedeljak ujutro kako bi razgovarao o detaljima televizijske debate između lidera političkih stranaka u Grčkoj pre izbora 7. jula, nije uspeo dogovoriti datum za raspravu. Rasprava je zbog toga otkazana a cela situacija je izazvala svađu između stranaka.

U početku se očekivalo da će debata biti održana 1. jula. Međutim, zbog činjenice da će premijer prisustvovati sastanku Evropskog saveta 30. juna, taj datum se nije smatrao pogodnim. Predstavnici partija nisu se mogli složiti o alternativnom datumu, nakon zahteva SIRIZA-e da se 1. juli isključi.

Glavne stranke konzervativne opozicije želele su da sve stranke koje su zastupljene u parlamentu budu na panelu, dok je levičarska SIRIZA zahtevala drugu debatu sa liderima koji bi se direktno suočili.

Izvori iz glavne opozicione stranke Nova demokratija (ND) – koja vodi u najnovijim istraživanjima javnog mnenja ispred SIRIZA – i socijalistički Pokret za promene (KINAL) nagoveštavaju da je SIRIZA otežavala postizanje dogovora, još od vremena kada su njihovi zahtevi bili da se održi „jedan na jedan“ rasprava između premijera Alexisa Tsiprasa i lidera ND Kyriacosa Mitsotakisa, što je takođe odbačeno i od drugih stranaka.

Grčki premijer je potom na Twitteru napao ND i KINAL. “U početku sam verovao da Mitsotakis želi da izbegne […] debatu između nas dvojice. Danas je postalo jasno da su KINAL i Komunistička partija mahnito tražili izgovor da bi izbegli debatu između petorice [stranačkih lidera] … ”, rekao je Tsipras.

Premijer je potom optužio opozicione partije da optužuju SIRIZA i da izbegavaju da se pridruže debati, za šta je Tsipras rekao da je “sramota za demokratiju”.

Smatra se da se ni Komunistička partija (KKE) nije slagala sa datumom od 1. jula kada su ga predstavnici SIRIZE ponovo stavili na sto, ali je postalo jasno da neće proći. KKE je planirao da organizuje miting u Solunu tog dana, nakon što je vlada prvi put odbacila tah datum.

Posmatrači ističu da format televizijskih debata u Grčkoj tradicionalno nudi vrlo malo političkog diskursa, jer dozvoljava da samo lideri političkih stranaka vode samo paralelne dijaloge o pitanjima koja su im postavili novinari./ibna