Predodređeni rokovi uneseni u ugovor o raspodeli gasnog polja Afrodita

Predodređeni rokovi uneseni u ugovor o raspodeli gasnog polja Afrodita

Trošak za deo infrastrukture procenjuje se na 5 milijardi evra

Autor: Michalis Michael

Čini se da je Nikozija zadovoljna revidiranim ugovorom o dodeljivanju gasnog polja Afrodita, pošto izveštaji iz zvaničnih izvora kažu da su predviđeni fiksni rokovi za sprovođenje određenih koraka.

Nakon što se postigne sporazum o razvojnom i proizvodnom planu za gasno polje, koji bi konzorcijum trebalo da revidira u narednim danima, tada će revidirani Ugovor o dodeli, konačni Razvojni i proizvodni plan zajedno sa Operativnom licencom biti predstavljen Savetu ministara.

Čini se da su zvanični izvori zadovoljni revidiranim ugovorom.  „Osigurali smo potpunu kontrolu nad ugovorom“, napominju oni.

Od sada, prema istim izvorima, postoje stroge klauzule o poštovanju vremenskih okvira: Ako konzorcijum ne poštuje raspored u slučajevima sprovođenja potvrdnog bušenja, u vezi sa takozvanim „Front-End Engeneering and Design” i kada donese konačnu odluku o investiranju (FID), gubi ugovor.

Istaknuto je da se troškovi za infrastrukturu za prikupljanje proiizvodnog materijala procenjuju na 5 milijardi evra, dok izgradnja gasovoda sa gasnog polja u Egiptu iznosi milijardu evra. / ibna