Predsedavajući Predsedništva BiH Džaferović u Albaniji: BiH želi da otvori ambasadu u Tirani

Predsedavajući Predsedništva BiH Džaferović u Albaniji: BiH želi da otvori ambasadu u Tirani

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Tirani sa predsednikom Republike Albanije Ilirom Metom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve države i ekonomskoj saradnji.

Albanski predsednik pozdravio je posetu Džaferovića i rekao da BiH i njegova zemlja imaju dugogodišnje prijateljstvo.

Džaferović je čestitao Albaniji na otvaranju pregovora o pridruživanju EU i izrazio nadu da će Unija uskoro dodeliti status kandidata Bosni i Hercegovini. Rekao je da su nedavni razgovori između članova Predsedništva i zvaničnika EU u Briselu dali zamah naporima BiH da ispuni uslove za postizanje tog cilja.

Džaferović i Meta su takođe govorili o regionalnoj saradnji i izgradnji poverenja u regionu i razgovarali o inicijativi „Mini Šengen“, kojom bi se uklonile prepreke za kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga u regionu.

Džaferović je takođe obavestio Metu o odluci Predsedništva BiH da otvori ambasadu u Albaniji, dok je Meta rekao da će njegova zemlja otvoriti i ambasadu u Bosni i Hercegovini.

Njih dvojica su takođe naglasili interes za jačanje ekonomskih odnosa između dveju zemalja, posebno u pogledu energetike, poljoprivrede i turizma.

Džaferović je zahvalio Albaniji što je bošnjačkom narodu dodelila status nacionalne manjine jer su dobri građani, poštuju integritet zemlje i čestitao Albaniji koja će započeti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji zajedno sa Severnom Makedonijom.

„Ovo je važno jer je ova integracija važna za čitav region. BiH očekuje status kandidata narednog leta. Perspektiva svih zemalja zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji i to za mene nikada nije bila dilema“, podsetio je Džaferović.

Meta je istakao da su dvojica zvaničnika tokom srdačnog sastanka razgovarali o svim pitanjima, bilateralnim odnosima kao i regionalnim i međunarodnim odnosima, ali je naglasio potrebu za poboljšanjem putne infrastrukture i uložiti sve napore u razvoju vazdušnog saobraćaja radi unapređenja turizma.

Sagovornici su se složili, kaže Meta, da odnosi između dve zemlje moraju da se ojačaju novim tempom, ali i sa drugim zemljama u regionu kako bi mogli da ponude brzu mogućnost oporavka i zaustavljanja odlaska ljudi.

Neophodno je poboljšati trgovinu sa drugim zemljama i pomoći u izgradnji veza između zemalja. Biće potpisani sporazumi o priznavanju vozačkih dozvola i ekonomskoj saradnji i stranim trgovinskim komorama, a biće organizovane i zajedničke aktivnosti poput ekonomskih i poslovnih foruma.

Tokom sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Džaferović je rekao da postoji obostrani interes za unapređenje postojećih dobrih odnosa. Razgovarali su o saradnji u brojnim segmentima i značaju brojnih zaključenih bilateralnih sporazuma. Naglašeno je da obe države treba da urade svoj deo finalizacije sporazuma i memoranduma koji su u fazi zaključenja kako bi se poboljšala ukupna saradnja.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović posetio je danas i Groblje narodnih heroja i položio cveće na Spomen obeležje Majke Albanije. Kasnije je posetio Bošnjake koji žive na području Drača. Džaferović će se u utorak, 6. oktobra, sastati sa predsednikom albanskog parlamenta Gramosom Rucijem. Predviđen je i sastanak sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem, koji će Džaferoviću uručiti Ključ grada Tirane.