Predsedavajući Saveta ministara BiH Zvizdić u Bukureštu

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zvizdić u Bukureštu

Predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Bukureštu sa rumunskom premijerkom Vioricom Dăncilă.

Tokom sastanka, najviše je razgovarano o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje, evropskih integracija i regionalne saradnje. Zvizdić je rekao da su politički odnosi dve prijateljske zemlje veoma dobri i bez otvorenih pitanja.

On je pozdravio rumunsko predsedavanje EU i zahvalio se Rumuniji na održavanju teme proširenja kao jednog od prioriteta svog predsedavanja.

On je izrazio interes BiH za produbljivanje i jačanje saradnje u oblastima evroatlantskih integracija i ekonomskih odnosa sa naglaskom na unapređenje trgovinske razmene. Što se tiče područja u kojima postoji zajednički interes, Zvizdić je naglasio poljoprivredu, energetiku, automobilsku i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dăncilă čestitala je Zvizdiću na impresivnim rezultatima koje je Savet ministara BiH postigao u protekle četiri godine. Ona je istakla da Rumunija snažno podržava integraciju BiH u EU i NATO i izrazila spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi ubrzala put ka EU.

Dăncilă je takođe dodala da Rumunija želi da ojača i poboljša saradnju sa BiH, posebno ekonomsku, kroz povezivanje privrednih komora i preduzetnika. Ona je naglasila da je Zapadni Balkan deo Evrope, te da Rumunija podržava status kandidata BiH i da je jedina garancija trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Zvizdić se zahvalio Rumuniji na podršci integraciji BiH u EU i NATO i potvrdio podršku BiH Rumuniji kao nestalnoj članici Saveta bezbednosti UN-a za period 2020-2021. Premijerka Dăncilă se zahvalila na podršci BiH za kandidaturu Rumunije kao nestalne članice Saveta Bezbednosti UN-a, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Tokom posete Bukureštu, Zvizdić se također susreo s potpredsednicom Predstavničkog doma (Senat) rumunskog parlamenta Karmen Mihalcescu te razgovarao o unapređenju političkih odnosa i parlamentarnoj suradnji.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, ukazujući na spremnost za intenziviranje saradnje, njen dalji razvoj i poboljšanje uzajamne koristi, posebno na sastancima visokih funkcionera i multilateralnoj saradnji kroz međunarodne organizacije i regionalne inicijative.