Predsednica Grčke Sakellaropoulou u zvaničnoj poseti Sloveniji

Predsednica Grčke Sakellaropoulou u zvaničnoj poseti Sloveniji

Na poziv predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora, grčka predsednica Katerina Sakellaropoulou danas i sutra boravi u zvaničnoj poseti Republici Sloveniji. Poseta predsednice Sakellaropoulou prva je zvanična državna poseta od proglašenja epidemije u Sloveniji i prva poseta grčke predsednice u inostranstvu od njenog izbora.

Zvanični prijem sa vojnim počastima na Kongresnom trgu u Ljubljani i susret licem u lice dvoje predsednika pratili su plenarni razgovori delegacija. Dvoje predsednika su razmenili odlikovanja: predsednik Pahor odlikovao je predsednicu Sakellaropoulou Ordenom za izuzetne zasluge za doprinos razvoju prijateljskih veza između Republike Slovenije i Republike Grčke i jačanju svestrane saradnje i integracije dve zemlje.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora, predsednik Pahor istakao je dugu istoriju i čvrste temelje odnosa dve zemlje. Pomenuo je Joanisa Kapodistrijasa, čija porodica potiče iz Kopra, a u istoriji je poznat kao osnivač moderne Grčke i njen prvi guverner, kao i učesnik Ljubljanskog kongresa, čija se dvestogodišnjica obeležava ove godine. Predsednik Republike podsetio je da je pre dve godine, tokom zvanične posete Grčkoj, u gradu Napflion otkrio spomen ploču u njegovu čast, dodajući da će sutra on i predsednica Sakellaropoulou otkriti klupu prijateljstva između Slovenije i Grčke koj će biti postavljena u Kopru, u neposrednoj blizini spomenika Joanisu Kapodistrijasu.

Predsednik je važan deo svoje pažnje posvetio borbi protiv pandemije Covid-19 i ekonomskom oporavku. Ovaj oporavak mora se iskoristiti što je više moguće za prelazak na održivi razvoj, rekao je predsednik Pahor. Naglasio je potrebu promene stava prema prirodi i boljeg korišćenja tehnoloških mogućnosti i digitalizacije. Predsednik Pahor i predsednica Sakellaropoulou takođe vide mnoge mogućnosti za bližu saradnju dve zemlje u oblastima zelene tranzicije i digitalizacije.

Značajan deo razgovora dvoje predsednika bio je posvećen Evropskoj uniji. Složili su se oko potrebe za još više saradnje i solidarnosti na evropskom nivou i o potrebi jačanja efikasnosti evropskih institucija. Govorili su o konferenciji o evropskoj budućnosti, za koju je Pahor rekao da možda neće imati dovoljno vremena za ozbiljan pomak napred, ali da je dovoljno preduzeti određene korake kako bi se građani mogli još više osloniti na EU. Predsednik Pahor naglasio je stvaranje zdravstvene unije, na koju je više puta ukazivao, jer bi to omogućilo EU da pruži još efikasniju pomoć državama članicama u prevazilaženju posledica epidemije. Kao odgovor na novinarsko pitanje, predsednik Pahor rekao je da bi zemlje EU trebale da koriste sredstva namenjena razvoju za prodorna pametna, zelena i inovativna rešenja, smanjujući tako kašnjenja u razvoju.

Predsednik Pahor rekao je da su on i predsednica Sakellaropoulou razgovarali i o nekim izraženijim bezbednosnim izazovima u evropskom susedstvu, situaciji na istočnom Mediteranu i zapadnom Balkanu. Pozvali su na brži proces proširenja EU sa zemljama zapadnog Balkana, pri čemu je predsednica Sakellaropoulou takođe naglasila važnost poštovanja kriterijuma i vrednosti EU. Predsednik Pahor je podsetio da je Slovenija osudila nezakonite radnje Turske u istočnom Mediteranu. Ocenio je da je izuzetno važno da se otvorena pitanja rešavaju dijalogom i na miran način, uzimajući u obzir princip dobrosusedskih odnosa i solidarnosti u Evropskoj uniji. Predsednica Sakellaropoulou upoznala je predsednika Pahora sa situacijom u Grčkoj u vezi sa ilegalnom migracijom.

Danas, na Dan planete Zemlje, dvoje predsednika sastaće se sa grupom učenika klasičnog grčkog jezika u Eparhijskoj klasičnoj gimnaziji i razgovaraće o zelenoj evropskoj budućnosti. Prvi dan posete završiće se svečanom večerom koju će u zamku Brdo, u čast predsednice Sakellaropoulou, prirediti predsednik Pahor.

Drugog dana zvanične posete, dvoje predsednika započinju u Kopru, gde će pored spomenika Joanisu Kapodistrijasu otkriti klupu prijateljstva dveju zemalja. Posetiće Luku Koper, koja veoma dobro sarađuje sa grčkim brodovlasnicima, i Innorenev centar za izvrsnost za zelene tehnologije koji u Izoli gradi najveću zelenu zgradu u Sloveniji.