Predsednica RS pozvala zemlje Zapadnog Balkana na zajednički odgovor na migrantsko-izbegličku krizu

Predsednica RS pozvala zemlje Zapadnog Balkana na zajednički odgovor na  migrantsko-izbegličku krizu

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da bi podržala ideju da budu formirane mešovite policijske i vojne snage zemalja Zapadnog Balkana koje bi bile raspoređene na spoljnim granicama regiona u cilju zaustavljanja velikog talasa migranata za koji se očekuje da će stići na ovo područje.

“Ako EU ima pravo da na taj način tretira svoje spoljne granice zašto mi to ne bismo uradili? Ovo je veliki izazov i nešto što u potpunosti može da promeni sliku budućnosti ne samo Zapadnog Balkana nego i cele Evrope. To zahteva koncentrisan odgovor svih zemalja. Ovo je vreme da se Zapadni Balkan kolektivno brani”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da zapadnobalkanske države ne mogu uticati na to kako će Grčka rešiti svoj problem, šta će uraditi Turska i da li će EU sa njima pronaći neko bolje rešenje.

“Sve je izašlo van kontrole i vreme je za kolektivnu odgovornost država Zapadnog Balkana umesto da trošimo energiju na prepucavanja, politikantstvo i mržnju koja je davno trebala biti sahranjena. Ako snage tih država mogu da idu po svetu i učestvuju u mirovnim misijama, a ne mogu da brane svoja ognjišta onda nešto nije u redu. Doći će vreme za ovakvu inicijativu jer je nemoguće da parcijalno razmišljamo o ovim stvarima. Ko smo mi ako nismo u stanju da štitimo sami sebe, nego se oslanjamo na druge”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je očigledno da dogovor između EU i Turske ne funkcioniše.

“Zabrinuta sam jer se to ne dešava daleko od nas. Ako migranti uspeju da prođu grčku granicu ogroman broj tih ljudi će se naći u državama našeg regiona. Migrantska kriza se može rešiti na drugačiji način i potreban je kredibilniji nastup i EU i Turske. Države Zapadnog Balkana treba da razmišljaju kako da se zaštite i da se ne uzdaju samo u to kako će EU zaštiti svoje spoljne granice”, istakla je Cvijanovićeva.

Koordinaciono telo Ministarstva unutrašnjih poslova RS za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS zaključilo je u Banja Luci da će nastaviti pratiti stanje sa ilegalnim migracijama.

“U skladu sa potpisanim sporazumom, policija Republike Srpske će nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, a po potrebi će biti angažovan i dodatni broj policijskih službenika”, navedeno je u zaključcima.
Kako je naglašeno, Policija Republike Srpske će nastaviti rad na otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela krijumčarenje ljudi./ibna