Predsednička izborna kampanja u Severnoj Makedoniji ulazi u poslednju sedmicu

Predsednička izborna kampanja u Severnoj Makedoniji ulazi u poslednju sedmicu

Predizborna kampanja u Severnoj Makedoniji ušla je u poslednju sedmicu. Kampanja će završiti 19. aprila, a izbori će se održati 21. aprila.

U predsedničkoj trci učestvuju tri kandidata: Stevo Pendarovski imenovan od strane vladajuće koalicije SDSM, Gordana Siljanovska koju su nominirali VMRO-DPMNE i Blerim Reka koji ima podršku albanske opozicije.

Pitanje Prespanskog sporazuma i dalje dominira debatom između tri predsednička kandidata. Dok kandidat VMRO-DPMNE, Siljanovska kaže da ne prihvata ovaj sporazum i da će razmotriti svaku moguću opciju da ga opozove, druga dva kandidata, Pendarovski i Reka kažu da podržavaju taj sporazum, koji je jedina alternativa za pristupanje u NATO i EU.

Državna izborna komisija objavila je da su u toku završne pripreme.

“Mi vršimo sve završne pripreme i glasački materijal će biti distribuiran 17. aprila”, rekao je Admir Shabani, funkcioner Državne izborne komisije.

Pravo glasa na predsedničkim izborima 21. aprila ima 1,8 miliona državljana. Ako niko od kandidata ne dobije više od 50% glasova, 5. maja će biti održan drugi krug. Da bi proces glasanja bio validan, potrebno je da odziv bude najmanje 40%. / ibna