Predsednička kampanja u Severnoj Makedoniji ulazi u poslednju sedmicu

Predsednička kampanja u Severnoj Makedoniji ulazi u poslednju sedmicu

Izborna kampanja za drugi krug predsedničkih izbora u Sjvernoj Makedoniji ušla je u poslednju sedmicu. Stevo Pendarovski iz vladajuće koalicije i Gordana Siljanovska-Davkova iz makedonske opozicije nastaviće da održavaju sastanke sa biračima do petka, kada se očekuje završetak kampanje.

Pendarovski i Siljanovska-Davkova žele da privuku neodlučne birače kao i one koji su glasali za albanskog kandidata Blerima Reku u prvom izbornom krugu.

Prema Pendarovskom, integracija zemlje u EU i NATO je jedini način da se krene napred.

„Moja protivnica je protiv Ohridskog sporazuma, protiv zakona o jezicima i protiv Prespanskog sporazuma. Mogu samo da zamislim šta će biti njihova prva odluka ako im se pruži prilika da dođu na vlast”, rekao je Pendarovski.

Ali, kandidat opozicije, Siljanovska-Davkova, kaže da je na referendumu za Prespanski sporazum, većina glasača bila protiv. Ona kaže da će pratiti svaku ustavnu proceduru kako bi preispitala ovaj sporazum.

„Obraćam se svim etničkim grupama, jer bez njih ne možemo imati demokratiju. Potrebna nam je funkcionalna država”, rekla je Siljanovska-Davkova.

Na birališta u drugom krugu predsedničkih izbora, 5. maja, izaći će 1,8 miliona birača sa pravom glasa u Severnoj Makedoniji. Izbori će biti validni ako odziv bude veći od 40%, ali se političke stranke plaše da bi ova izlaznost mogla biti manja zbog činjenice da je odziv u prvom krugu bio samo 41%. Političke stranke i međunarodna zajednica pozvale su birače da učestvuju u ovom procesu kako bi se izbegla politička kriza. U slučaju da ovi izbori propadnu, ići će se na prevremene izbore. / ibna /